Sarajevo Film Festival //

Sarajevo Film Festival jedan od najvažnijih filmskih događaja u regiji koji je ove godine proslavlja svoju 30. obljetnicu u velikom stilu. Među brojnim uglednim gostima i filmskim profesionalcima koji su se u petak okupili u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, posebnu pažnju privukla je švedska glumica Noomi Rapace, koja je ne samo počasna gošća festivala, već i predsjednica žirija za takmičarski program igranog filma.

Noomi Rapace, svjetski poznata po svojoj upečatljivoj izvedbi u ulozi Lisbeth Salander u filmskoj trilogiji Millennium, već je godinama sinonim za snažne i slojevite ženske likove. Njena prisutnost na festivalu dodatno naglašava njegov međunarodni značaj, ali i privrženost prema filmskoj umjetnosti koja ruši granice i povezuje različite kulture.

Na samom otvorenju, Noomi je nosila žensko odijelo koje se sastojalo od klasične bijele košulje, crnih hlača i elegantne crne kravate. Moramo priznati kako joj je ova kombinacija izvanredno pristajala i izdvojila je iz mase drugih poznatih osoba koje su se odlučile za glamurozne haljine. Upravo iz tog razloga, Noomi je naš najbolji look s otvorenja!

Ova svestrana umjetnica, koja iza sebe ima zavidnu karijeru u Hollywoodu i na europskoj filmskoj sceni, pokazala se kao idealan izbor za predsjednicu žirija. Rapace je, naime, dobro poznata po svojoj sposobnosti da prepozna i osjeti snažnu priču, što je i dokazala u svom radu kao producentica kroz vlastitu produkcijsku kuću Boom Films. Trenutno radi na nekoliko projekata, među kojima je posebno zanimljiv „Hamlet“, u kojem će igrati glavnu ulogu, a koji režira cijenjeni redatelj Ali Abbasi. Njena uloga predsjednice žirija dodaje posebnu dimenziju ovogodišnjem festivalu, a njeno iskustvo i strast prema filmu zasigurno će ostaviti dubok trag na ovoj jubilarnom izdanju festivala.

 

 

 

Moda