Dječak i čaplja
IMDB //

Dječak i čaplja

Na Netflix je konačno stigao još jedan animirani film iz japanskog studija Ghibli, "Dječak i čaplja." Film je izašao prošle godine i odmah je pokupio odlične kritike. Studio Ghibli je osnovan 1985. godine, a osnovali su ga redatelji Hayao Miyazaki i Isao Takahata te producent Toshio Suzuki. Svjetski je poznat po svojim visokokvalitetnim animiranim filmovima koji kombiniraju predivnu animaciju, duboke priče.  

Radnja "Dječaka i čaplje" prati dječaka Mahitoa koji je izgubio majku u Drugom svjetskom ratu. On odlazi na selo kod oca koji živi s novom suprugom. Tamo susreće čaplju koja ga odvodi u svijet prepun nestvarnih bića i nadrealnih pejzaža. Iz ovog kratkog opisa se daju naslutiti teme koje pokrivaju pitanja identiteta, gubitka bližnje osobe, zrelosti, traume, smrti. 

Povodom dolaska ovog filma na Netflix, malo smo istražili ponudu studija Ghibli na ovoj platformi. Naša prva preporuka je "Grob svitaca." Ova animirana drama je napravljena 1988. godine, a adaptacija je polu-autobiografije Akiyukija Nosake. I ovog puta se vraćamo u Drugi svjetski rat u kojem umire majka u bombardiranju američke vojske. Brat i sestra ostaju sami jer se otac nalazi na ratnom bojištu te se prati njihovo traumatično odrastanje. Po naslovu se da naslutiti u kojem smjeru se radnja kreće i sa sigurnošću se može kazati da je ovo jedan od najemotivnijih i najmoćnijih anti-ratnih filmova ikada. 

Zatim smo uočili "Kikin dostavljački servis" iz 1989. godine. Radnja prati 13-godišnju Kiki koja prolazi kroz tradicionalnu praksu za mlade vještice. Ona se seli u mali grad na obali sa svojom mačkom Jiji u kojem osniva dostavljačku službu. Tijekom svog putovanja, Kiki se suočava s brojnim izazovima, uključujući gubitak samopouzdanja i sposobnosti letenja, što simbolizira njen prelazak iz djetinjstva u zrelost.

Zadnja preporuka pada na "Šapat Srca" iz 1995. godine. Film je adaptacija manga serije Aoi Hiiragi, a priča se fokusira na mladu djevojku Shizuku Tsukishima koja želi postati spisateljica. Da vam previše ne spojlamo, sve što ćemo otkriti je da se "Šapat srca" bavi temama samopouzdanja, kreativnosti, ljubavi i odrastanja.

Pop kultura