Azimut
Instagram //

Azimut

Neće se pretjerati ako se kaže da je Azimut žila kucavica Šibenika. Azimut se jednostavno može opisati kao bar i klub, ali svi koji su barem jednom bili ovom prostoru, onda znaju da je to samo djelić. Smješten je u samom centru grada, ali ono što ga izdvaja od svih drugih je što je doslovno smještan u prostoru cisterne koju je Šibenik počeo graditi nakon dozvole Mlečana 1445. godine. Zanimljivo je da je njezinu izgradnju nadzirao Juraj Dalmatinac koji je jedan od majstora šibenske katedrale sv. Jakova. Kada se napokon izgradila, moglo se pohraniti 5 milijuna litara svježe vode. Šibenčani i Šibenske su vodu grabili iz 4 bunara gdje se sada nalazi restoran s Michelinovom zvjezdicom, Pelegrini. Za vrijeme Drugog svjetskog rata je prostor cisterne služio kao sklonište, te su napušteni 2004. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Udruga Kolektiv 4B (@kolektiv4b)

Azimut se u prostor uselio 2013. godine. Prije dvije godine su ovaj prostor prepoznali i gradski oci te su mu dodijelili Nagradu grada Šibenika. Vlasnik je Hrvoje Jelković koji je iz Zagreba došao u Šibenik. Točnije, grupa mladih okupljenih u Kolektivu 4B su došli i osnovali glazbeni festival Terraneo koji se nije dugo zadržao, ali je bio jedan od najboljih. Bilo je sumnjičavih koji nisu vjerovali da ćemo to uspjeti napravi. „Govorili su "Ovdje ni ptičja gripa nije uspjela, a di ćete vi s tim festivalom", ali mi smo od početak imali jasan cilj. Kako sam 2012. u Šibeniku boravio osam mjeseci, počeo sam razmišljati da se ovdje preselim, a to je značilo da se nečim moram baviti“ ispričao je Jelković za Šibenski.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Udruga Kolektiv 4B (@kolektiv4b)

Klub se sastoji od tri prostora. Prvi je sam klub, zatim se iznad nalazi galerija u kojoj su izloženi radovi raznih umjetnika, a neki od njih se mogu kupiti cijelu godinu. Onaj koji se nalazi van je green stage na kojem se isto održavaju različiti događanja, od koncerata, radionica, pub kvizova, buvljaka, izložbi. Upravo ovo je posebnost Azimuta – ništa nije strogo određeno. Na ovoj sceni nezavisnih umjetnika se godišnje može posjetiti više od 100 događanja. Također sudjeluje u promoviranju nedovoljno afirmiranih glazbenika s domaće i regionalne scene što rade uz potporu Ministarstva kulture i medija od 2021. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Udruga Kolektiv 4B (@kolektiv4b)

Ipak, i Azimut je u svojih 11 godina postojanja imao svojih teških dana. Prije nekoliko godina je dio građana s tadašnjim biskupom Ante Ivasom tvrdila da im glazba s vanjske pozornice remeti javni red i mir, da ne mogu spavati. Srećom, građani i građanke su reagirali i pozornica je pomaknuta nekoliko metara dalje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Azimut (@klub_azimut)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valerio Baranović (@thevaleriob)

Bez obzira na to što ovaj klub ne postoji desetljećima, neizmjerno puno je pridonio kulturni Šibenika i puno šire. Mnogima je nezamislivo ljeti otići do grada i ne sjesti na stepenice, ili kako domaći kažu skale, ispod katedrale sv. Jakova. Ono što je predivno kod Azimuta je da okuplja sva godišta, i bebe u dječjim kolicima i starije koji žele biti u koraku sa svim događajima. Azimut, long live! 

Lifestyle