Donna Vekić
profimedia //

Donna Vekić

Hrvatska ima prvu tenisačicu u povijesti koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama! Da, dobro ste pročitali. Senzacionalna Osječanka Donna Vekić izgubila je u finalu protiv kineske igračice Qinwen Zheng i tako ostvarila povijesni uspjeh za ženski tenis u Hrvatskoj. 

Prisjetimo se kako se Donna plasirala u finale olimpijskog turnira u Parizu tako što je u polufinalu uvjerljivo slavila sa 6:4, 6:0 protiv Slovakinje Anne Karoline Schmiedlove. Samo koji dan prije Donna je savladala drugu igračicu svijeta Coco Gauff sa 7:6, 6:2 i tako izborila četvrtfinale Olimpijskih igara. Ovaj veliki uspjeh 28-godišnje Hrvatice nas toliko ni ne iznenađuje, budući da mnogi stručnjaci tvrde kako je Donna trenutno u najboljoj formi u karijeri što osim Olimpijskih igara, dokazuje i njezin plasman u polufinale Wimbledona.

Donna je do sada u karijeri imala još nekoliko značajnih uspjeha, uključujući četvrtfinala Australian Opena 2023. i US Opena 2019. godine, ali ulazak u finale Olimpijskih igara i polufinale Wimbledona svakako predstavljaju vrhunac njezine dosadašnje karijere. Uz neupitan teniski talent, radnu etiku i pobjednički duh koji posjeduj, Donna je itekako aktivna i u drugim područjima života, a vjerovali ili ne, jedno od njih uključuje modu. Upravo zato nas ne iznenađuje što je Donna u finalu nosila impresivan komplet koji potpisuje hrvatska dizajnerica Aleksandra Dojčinović. Crvena suknjica i bijeli top su tako također ušli u povijest hrvatskog sporta jer je ovo prvi put da je tenisačica na Olimpijskim igrama igrala u odjeći nekog hrvatskog brenda. Donna je izgledala senzacionalno, a kako doznajemo, za navedeni outfit je i sama izjavila kako joj donosi sreću!

O važnosti ovog povijesnog trenutka za hrvatski sport ne trebamo puno govoriti, budući da nijednoj hrvatskoj tenisačici u povijesti nije uspjelo to što je Donni. Kako god, Hrvatska se može pohvaliti nizom uspješnih tenisačica koje su ostavile dubok trag na svjetskoj teniskoj sceni, pa nas je ovaj veliki uspjeh prisjetio na one koje su inspirirale nove generacije mladih sportaša. Stoga, u nastavku donosimo još neke od najistaknutijih hrvatskih tenisačica i njihove najvažnije sportske uspjehe!

Iva Majoli

Iva Majoli je jedna od najpoznatijih hrvatskih tenisačica, a svoj najveći uspjeh postigla je 1997. godine kada je osvojila Roland Garros, pobijedivši tadašnju prvu igračicu svijeta, Martinu Hingis. Ovaj trijumf učinio ju je prvom Hrvaticom koja je osvojila Grand Slam turnir u pojedinačnoj konkurenciji. Tijekom svoje karijere, Majoli je osvojila ukupno osam WTA turnira, a njezina karijera bila je obilježena borbenošću i tehničkom vještinom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Iva Majoli (@ivamajoli)

Mirjana Lučić-Baroni

Mirjana Lučić-Baroni također je ostvarila značajne uspjehe na teniskoj sceni. U dobi od samo 15 godina, osvojila je parove na Australian Openu s Martinom Hingis. Nakon niza osobnih i profesionalnih izazova, Lučić-Baroni se vratila na vrhunski nivo natjecanja, a njezin najveći uspjeh u pojedinačnoj konkurenciji bio je polufinale Australian Opena 2017. godine, gdje je izgubila od kasnije pobjednice Serene Williams.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tennis Blogger (@bloggeroftennis)

Petra Martić

Petra Martić poznata je po svojoj svestranosti i borbenom duhu. Njezin najveći uspjeh u pojedinačnoj konkurenciji je četvrtfinale Roland Garrosa 2019. godine, gdje je izgubila od Markéte Vondroušove. Martić je također osvojila jedan WTA turnir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Petra Martic (@thepetramartic)

Jana Fett

Jana Fett još je jedna talentirana hrvatska tenisačica koja je ostvarila zapažene rezultate. Iako nije osvojila WTA turnire, Jana je postigla značajne uspjehe na ITF turnirima te se nekoliko puta probila u glavne ždrjebove Grand Slam turnira.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jana 🧚🏼 (@janafett)

Ana Konjuh

Ana Konjuh osvojila je juniorski US Open 2013. godine i dosegnula 20. mjesto na WTA ljestvici u karijeri. Najveći uspjeh u seniorskoj konkurenciji ostvarila je na US Openu 2016. godine, gdje je stigla do četvrtfinala. Nakon niza ozljeda, Konjuh se kontinuirano vraća na teren, pokazujući nevjerojatnu upornost i ljubav prema igri.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ana Konjuh (@anakonjuh)

Lifestyle