Sabrina Carpenter
Instagram //

Sabrina Carpenter

I'm working late 'cause I'm a singer su stihovi koje su pjevušili gotovo svi od početka ljeta. Njihova autorica je Sabrina Carpenter, glazbenica čije ima sve češće čujemo. Iako se može čini da je iskočila odjednom kao Chappell Roan, dugo i naporno je radila da bi bila tu gdje je sad. Danas je izdala svoj dugoočekivani šesti studijski album Short n' Sweet

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sabrina Carpenter (@sabrinacarpenter)

Karijeru je započela u glumi, a široj javnosti postala je poznata zahvaljujući svojoj ulozi u popularnom Disneyjevom serijalu "Girl Meets World", gdje je igrala Mayu Hart, prijateljicu glavne junakinje. Svoj glazbeni put započela je 2014. godine kada je izdala single "Can't Blame a Girl for Trying" a sljedeće godine je izašao album Eyes Wide Open. 

Ove godine je napokon počela ubirati plodove svog dugogodišnjeg rada. Prvo je cijeli svijet zaludila pjesmom "Espresso" koja se tjednima ne pomiče s Hot 100 Billboardove ljestvice. Trenutno ima dvije pjesme u Top 10 - otprije spomenutu i "Please please please" koju je izdala u lipnju.

Short n' Sweet se može protumačiti kao prvi Sabrina Carpenter album. Za američki Variety je kazala da se osjeća distancirano od prijašnjih albuma ponajviše zbog promijene tko je kao osoba i umjetnica prije i poslije pandemije. Short n' Sweet je kratak ali svakako nije isključivo sladak. Ima gorčine u njemu na pretek. Carpenter ne bježi od slomljenog srca ali podsjeća da niti ona nije naivna. U pjesmi "Good Graces" pjeva You should stay in my good graces/Or I'll switch it up like that so fast/'Cause no one's more amazin' at turnin' lovin' into hatred. Njezina ljubav se pretvorila u mržnju na "Don't Smile" kada pjeva Don't smile because/it happened, baby, cry because it's over. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sabrina Carpenter (@sabrinacarpenter)

Na "Lie To Girls" priznaje da je kao njezina majka i tako povlači paralelu s prvom pjesmom albuma emails i can' send: And he fucks our lived in/one selfish night, don't/think I'll/Find forgiveness as fast as/Mom did. U jednoj od najboljih pjesama na albumu "Bed Chem" prepričava odnos od početka i svoju opsesivnost obznanjuje pjevajući I know I sound a bit redundant/But I bet we'd have/really good bed/chem. Carpenter je svjesna da se zaljubljuje u krive tipove muškaraca kojim je obojen cijeli Short n' Sweet. Preuzima dio krivice i kaže It's just what I fall/for, I like the/aesthetic ali se i dalje izruguje s picture-perfect zlatnim dečkom koji čita self-help knjige koje koristi za manipuliranje djevojkama. 

Američka glazbenica je na ovom albumu počela raditi s novim producentima. Pridružio joj se Jack Antonoff, producent se godinama može pronaći u creditsima albuma Lane Del Rey, Taylor Swift, Lorde. Producent Ian Kirkpatrick koji se krije iza hitova Due Lipe, Britney Spears, Selena Gomez je također na listi tekstopisaca i producenata. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sabrina Carpenter (@sabrinacarpenter)

Carpenter se prošle godine pridružila Taylor Swift na njezinog turneji "The Eras Tour" kao predizvođačica. Publiku je zabavljala na njezinom koncertima po Latinskoj Americi, Australiji i zadnji stop su bili Singapurski koncerti. U Sydneyju joj se pridružila za vrijeme akustičnog seta kada su skupa otpjevale "White Horse" i "Coney Island." Inače, Carpenter je kao mala postavljala obrade pjesama na YouTube te je 2010. godine postavila obradu upravo pjesme "White Horse." Očito je da se od malena zanimala za glazbu. Otac je primijetio njezin interes pa joj se napravio mali kućni glazbeni studio. 

Prvi veći komercijalni uspjeh joj je donio album emails i can't send prije dvije godine. Pjesme s ovog albuma je izvodila na The Eras turneji, a pažnju je privukla "Nonsense", točnije završni stihovi pjesme koje je svaki put mijenjala. Ti stihovi su vrlo često bili eksplicitno seksualni. Kada je nastupala na BBC-jevom Big Weekend festivalu, rekla je da ju je britanski javni servis zamolio da outro bude prema pravilima PG-a (Parental Guidance) što ona nije poslušala. Naravno da BBC nije bio oduševljen pa su uklonili nastup ali se ona već na sljedećem nastupu našalila i rekla: “BBC said I should keep it PG/BBC, I wish I had it in me/There’s a double meaning if you dig deep.” (BBC mi je rekao da mora biti PG/BBC, voljeli bih da to mogu učiniti/Postoji dvostruko značenje ako kopaš duboko."). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sabrina Carpenter (@sabrinacarpenter)

Čini se da Sabrina Carpenter na Short n' Sweet zvuči točno onako kako je godinama htjela. Netko će kazati da je "Espresso" najblesavija pjesma koju su davno čuli, ali tu se krije njezina privlačnost. Carpenter je izuzetno pametna pop zvijezda koja naizgled površnom zna puržiti slojeve. Popunila je rupu na mainstream pop sceni koja je dugo zjapila prazna. Ne shvaća sebe ozbiljno, ne bježi od humora ali je ranjiva. Upravo takav je Short n' Sweet. 

Pop kultura