Lazaret
Fotografije: john pavlish //

Lazaret

Bijeg od svakodnevice i svima toliko potreban mir malenog otočića nadomak Zadra koji oduševljava prirodnim ljepotama u Lazaretu se susreće s beskompromisno odabranom namirnicom pripremljenom na vrlo maštovit način od strane jednog od najtalentiranijih chefova na dalmatinskoj gastro sceni – Vladimira Bardžića, člana udruge Master Chef s certifikatom međunarodnog suca, ali i World Association of Master Chefs. „Ljubav prema hrani posebna je i jedinstvena, jer je iz osnovne ljudske potrebe prerasla u umjetnost stvaranja, a most koji je dao hrani put do novog smisla je čista emocija. Ljubav koju gajim prema hrani potaknula me da pomičem granice u pripremi jela, da sa svojim timom kreiram nove i zanimljive okuse te stvaramo magičan svijet gastronomskih užitaka.“

Namirnica kao inspiracija rezultirala je stvaranjem novih zanimanja koja se međusobno isprepliću, a znamo da se prvo jede očima, pa ćemo teško dobiti onaj prvi „wow“ dojam ili dobru fotografiju ako jelo nije lijepo stilizirano. Ipak, vrhunska prezentacija jela ništa ne znači ako je okus promašen, a u novi je jelovnik chef Bardžić utkao svu svoju ljubav prema gastronomiji, dalmatinskoj prirodi i moru, ali i prezentaciji pojedinog jela: „Vidjeti ježa u moru, a onda na tanjuru tik uz more, pomno pripremljenog kako ne bi izgubio ništa od svog izvornog okusa, ali oplemenjenog iziskivalo je puno truda. Kao i sve što zahtjeva savršenstvo. Ali, ipak bih prepustio finalni sud svojim gostima“ zaključuje chef restorana Lazaret.

A ono što goste restorana uronjenog u zelenilo Ošljaka očekuje su između ostalog delicije poput:  takosa od špinata, humusa od cikle, crni rižot na pjeni od šafrana, hobotnica u tempuri i majoneza od naranče, odležani brancin s umakom od škampa, bijela palenta sa špinatom i royal kavijar, hobotnica sa musom od grdobine, Sous vide škampi, espuma krema od škampa i ikra od ježa, i pudra od cikle, Mousse od dimljenog brancina, pjena od škampa i ulje od vlasca, Tartar od škampa, bešamel sa ružmarinom, ulje od limunske trave i koromača.

Ono što Lazaret ističe pred drugima, unatoč delicijama od kojih samo čitajući rastu zazubice je bajkovitost mjesta u koje se uklopila ova fine dining oaza. Divan je, morem inspiriran interijer Lazareta, ali ono što prelijepo mjesto pretvara u mjesto iz bajke upravo je terasa, uronjena u mirisno mediteransko bilje, s pogledom koji jednom kada doživite, nikad ne zaboravljate. Sada, u vrhunski pripremljenim jelima koja počivaju na kombinaciji tradicije i moderne kuhinje sljubljenima s vrhunskim vinima možete uživati tik uz more, što je složit ćete se nenadmašan osjećaj.

Ono što je važno naglasiti jest da do ovog malog raja u kojem ćete naći odmak od užurbanosti, a to je danas luksuz iznad svih, možete doći vrlo brzo i jednostavno, za svega nekoliko minuta vožnje brodom od Zadra, koja je i sama po sebi vrhunski doživljaj.

Lifestyle