Instagram
@rheakapoor //

Instagram

Indijska vjenčanja su duga i prepuna simbola. Odmah na početku vrijedi napomenuti da Indija izuzetno kulturno bogata zemlja. Ima gotovo 1.5 milijardi stanovnika, a uz to i su hindu, engleski i još 21 nacionalni jezik službeni jezici. Država je podijeljena na 28 saveznih država i zbog kulturološke raznolikosti, neka država na sjeveru i na jugu države se potpuno razlikuju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Gianni Infantino - FIFA President (@gianni_infantino)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Law Roach (@luxurylaw)

Prije pisanja o simbolici u višemjesečnim vjenčanjima, potrebno je barem ukratko objasniti kako je njihovo društvo podijeljeno. Indijska kultura je duga više od 4500 godinu, a država je religijski šarolika iako je hinduizam glavna religija. Uz tu, još prevladava budizam, kršćanstvo i islam. Osim ovoga, društvo je podijeljena na četiri kaste i ne može se lako prijeći iz jedne u drugu jer se određuje samo rođenje. Sama riječ dolazi od latinskog castus što znači krjepostan pa se sukladno tome i definiraju. Na samom vrhu hijerarhije je kasta bramani, a na dnu šudre. Postojala je i peta kasta parija ali se njih smatralo nedostojnima zajednice pa su bivali izbačeni što mnogo govori o izrazito diskriminatornom indijskom društvu ako se gleda kroz leću Zapadnog svijeta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Manish Malhotra (@manishmalhotra05)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Kim Kardashian (@kimkardashian)

U ovoj državi je gotovo sve obojeno tradicijom s vjerom u svom središtu tako da vjenčanja u ovakvim okolnostima postaju zrcalo kompletnog društva. Boje su posebno važne zbog svojih konotacija. Indijske mladenke nose crvene vjenčanice jer simbolizira sreću i plodnost, a također simbolizira hinduističku božicu Durgu koja utjelovljuje žensku moć i početke. Kako je ova vjera povezana s astrologijom, Mars simbolizira crvenu i to je planet koji upravlja brakom. U drugim regijama zemlje poput sjeverozapadne države Punjab, mladenke mogu nositi rozu, narančastu i ljubičastu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nicky Rothschild (@nickyhilton)

Dva tipa tradicionalnih haljina koje mladenke nosu su sari i lehenga. Prva je daleko popularnija i široko rasprostranjena po cijelog državi dok se lehenga više odijeva u sjevernim državama. Postoje razlike u kroju - Sari je dugi neašiveni komad tkanine koji se slojevito ogrne oko tijela, a lehenga je dugačka suknja do gležnjeva i spari se s bluzom choli koje su bogato izvezene.  Mladenke nose nakit i raskoš ovisi od bogatstva. Na licu nosi nosni prsten nath, a čelo joj je ukrašeno tikkom. Osim odjeće i nakita, mladenkina koža se ukrašava kanom po rukama, ali često i po nogama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Manish Malhotra (@manishmalhotra05)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Grand Ambani Wedding (@ambani.wedding)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Kim Kardashian (@kimkardashian)

S druge strane, lista za mladoženju je kraća. Popularne boje su zlatna, bež i bijela. Jasno je da ove boje simboliziraju čistoću. Nose tradicionalnu jaknu serwani ili set koji se sastoji od dugog gornjeg dijela kurta i hlača pajama. Na glavi imaju pagdi koji simbolizira čast i dostojanstvo, a ukrašeni su perjem, draguljima, dukatima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Manish Malhotra (@manishmalhotra05)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Manish Malhotra (@manishmalhotra05)

Svi ovi običaji se mogu mijenjati od regije do regije jer je Indija itekako podijeljena država na više razina, od religijske do sociološke, te smo ovdje samo zagrebali površinu na primjeru vjenčanja Ambani. Ono što je jasno je da su indijska vjenčanja događaji duboke kulturne vrijednosti puni duhovnih poruka kojima uvijek odaju počast tradiciji i obiteljskim vrijednostima.

Lifestyle