Sarah Čerkez
//

Sarah Čerkez

Počasno Srce Sarajeva koje se dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dobili su glumica i redateljica Meg Ryan, glumac i redatelj John Turturro, redatelj, scenarist i glumac Elia Suleiman, redatelj, scenarist i producent Alexander Payne, producent Philippe Bober i suvlasnik Constantin Film-Holdinga Christof Papousek. Redatelju i scenaristu Paulu Schraderu Počasno Srce Sarajeva dodjeljeno je 2022. godine, a na ovogodišnjem festivalu, gdje je predsjedavao žirijem u kategoriji Natjecateljski program  - igrani film, mu je i uručeno.

Na 30. Sarajevo Film Festivalu, prikazala su se ukupno 247 filma i serije iz 70 zemalja u 20 festivalskih programa. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva bila su 53 filma. 

O najboljem filmu u kategoriji Natjecateljski program – igrani film, odlučivao je žiri u sastavu: redatelj i scenarist Paul Schrader (predsjednik), glumac Sebastian Cavazza, redateljica, scenaristica i montažerka Una Gunjak, redatelj i scenarist Juho Kuosmanen te glumica i producentica Noomi Rapace, a Srce Sarajeva za najbolji film pripalo je ostvarenju TRI KILOMETRA DO KRAJA SVIJETA rumunjskog redatelja Emanuela Pârvua. Srce Sarajeva za najboljeg redatelja dobio je Yorgos Zois za film ARKADIJA.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Doru Bem za ulogu u filmu VELIKI TJEDAN, a kao najbolja glumica nagrađena je Anab Ahmed Ibrahim za ulogu u filmu SELO POKRAJ RAJA.

Najboljim filmom u kategoriji Natjecateljski program – dokumentarni film 30. Sarajevo Film Festivala, žiri u sastavu Mandy Chang, Marek Hovorka i Wang Xiaoshuai proglasio je film SLIKA ZA PAMĆENJE, Olge Chernykh, a kao najbolji kratki dokumentarni film nagrađen je film KAO BOLESNO ŽUTA, redateljice Norike Sefa.

Nagrada za ljudska prava otišla je dokumentarnom filmu TVOJ ŽIVOT BEZ MENE, Anne Rubi, a specijalna nagrada žirija Natjecateljskog programa pripala je ostvarenju ONO ŠTO ZAHTJEVAMO OD KIPA JE DA SE NE POMJERA, redateljice Daphné Hérétakis.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je filmu ODSUTAN, Cema Demirera, a odlučivao je žiri u sastavu: producentica Anamaria Antoci, rediteljica Flora Anna Buda te redatelj i producent Burak Çevik. Specijalno priznanje dobio je film TAKO TSUBO Eve Pedroza i Fanny Sorgo.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je MIRIS SVJEŽE BOJE, Nađe Petrović o čemu su odlučili članovi žirija: redateljica Anna Gymesi, filmska kustosica Delphine Jeanneret te redatelj Ivan Ramljak.

U cilju podizanja svijesti o klimatskim promjenama, Sarajevo Film Festival ove godine uveo je novu nagradu: Posebnu nagradu za ekološku osviještenost, u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda u BiH. O nagradi je odlučivao tročlani žiri, u sastavu: montažerka, pomoćnica redatelja i konzultantica za održivost Dörte Schneider Garci, filmski programer, selektor, istraživač i scenarist Julian Ross i scenaristica Misan Sagay. Nagradu je osvojio film NEBO IZNAD ZENICE, Zlatka Pranjića i Nanne Frank Møller. Žiri u istom sastavu dodijelio je i Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti i to filmu CENT'ANNI, Maje Doroteje Prelog.

Završnu večer Sarajevo Film Festivala u Ljetnom kinu Coca-Cola održana je projekcija filma LIMENI ORKESTAR, francuskog redatelja Emmanuela Courcola; u UniCredit Summer Screen kinu projekcija filma SUPSTANCA, redateljice Coralie Fargeat; a u Ljetnom Kinu Stari Grad film Silvija Miroščenka GRANDPA GURU.

 

 

Lifestyle