Caroline Polachek
Instagram //

Caroline Polachek

Ime Caroline Polachek se ne nalazi od jučer u glazbenoj industriji i možda vam negdje zvoni, ali niste sigurni. Ono što se za Polachek može kazati da se klacka između indie umjetnice i mainstrema. Neki će je prepoznati jer je bila predizvođačica na turneji Due Lipe "Future Nostalgia" prije dvije godine. 

Prije je nastupala pod pseudonimom Ramona Lisa pod kojim je izdala debut album Arcadia i dva EP-ja Dominic i Piano Versions. Kazala je da je njezin alter ego bio inspiriran umjetnicima poput Nirvane, Davida Bowieja i Marilyna Mansona koji su bili neodvojivi od svoje glazbe. Takvi umjetnici su izgradili jaki vizualni identitet koji je dodatno amplificirao zvuk. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Caroline Polachek (@carolineplz)

Svoju prvu ploču je u potpunosti snimila u Rimu te ju je izdala prije točno deset godina. "Kada sam gledala kroz prozor u Rimu, želja mi je bila da elektronska glazba bude što prirodnija, kao ono što sam vidjela oko sebe. Ne smatram da su alati koje koristim posebno novi, ali ih kompozicije mogu učiniti manje elektronskima, misterioznim" ispričala je Polachek o nastanku prvog albuma pod pseudonimom. Ona je i producentica albuma i sve je snimila na svom laptopu bez instrumenata ili vanjskih mikrofona. Osim u Rimu, album je nastajao na aerodromima, hotelskim ormarima te backstageu na turneji s bendom Chairlift. Inače, bend je osnovala s glazbenikom Aaronom Pfenningom 2005. godine u Boulderu, gradu u saveznog državi Colorado. Glazbenice koje su imale utjecaj na njezino stvaralaštvo su Fiona Apple, Kate Bush i Björk. Opisala ih je kao inspirativnima jer su privlačile puno pažnje, naizgled bez kompromisa. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Caroline Polachek (@carolineplz)

Polachek je jedna od onih glazbenika koja je dobro znana u glazbenoj industriji iako možda nije poznata masama. Jedna je od autorica stihova i producentica pjesme "No Angel" s Beyonceinog albuma "Beyonce" iz 2013. godine. Već prije je surađivala s glazbenicom Charli XCX na mixtape Pop 2 na pjesmi "Tears" te kao prateći vokal na "Delicious." Glazbenice su se ponovno udružile u studiju na numeri "New Shapes" s Christine i the Queens s albuma Crush iz 2022. godine. Charli ju je ponovno odlučila pozvati na njezin mega uspješni album brat na remixu pjesme "Everything is romantic." 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Caroline Polachek (@carolineplz)

The Guardianu je također ispričala da joj otac nikada nije pokazao potporu njezinom odabiru karijere, stvaralaštvu i da nikada nije bio na njezinom koncertu. Smatrao je da je njezina glazba "previše pop i komercijalna i da je zbog toga manje autentična te nije radikalna." Na ovaj odnos se osvrnila u prvoj pjesmi "Welcome to My Island" najnovijeg albuma Desire, I Want to Turn Into You: I’m my father’s daughter in the end/He says, ‘Watch your ego, watch your head, girl/You’re so smart, so talented/But now the water’s turning red/And it’s all your fault, and it’s all your mess.

Jedna od prvih glazbenih potpisa koji se daju detektirati u Polachekinom zvuku je lakoća kojom spaja akustiku i elektroniku što je se čuje na "Blood and Butter." S obzirom da je do šeste godine života živjela u Japanu, rekla je da su na nju utjecale tradicionalne pjesme te zemlje i glazba iz njihovih animiranih crtića, anima. Nadalje, u "Sunset" se očito referira na španjolsku glazbu s naglaskom na gitaru i palmas - stil pljeskanja rukama koji igra bitnu ulogu u flamencu. 

 

Polachek uspješno spaja različite glazbene stilove i obavija ih prepoznatljivim glasom. Je li svjesno ne želi prijeći u mainstream ili još nije pronašla način, vrijedi vidjeti. Možda se povela primjerom Chappell Roan koja je preko noći doživjela komercijalni boom i sada pronalazi načine kako da joj glava ostane iznad vode. 

Pop kultura