Meridians kolekcija
foto: edvin kalić //

Meridians kolekcija

‘’Jao, odlična ti je narukvica. Rick Owens? Helmut Lang?’’, pitao sam Marinu, prijateljicu s kojom sam sjedio za stolom na vjenčanju naše zajedničke prijateljice. ‘’Ne, to ti je LisicaLisica!’’, odgovara mi uzbuđeno, a u mojoj je glavi automatski zazvonio alarm koji je vjerojatno po rođenju ugrađen u svakog modnog novinara. Onaj koji kaže: ‘’momentalno saznaj više o ovom fenomenalnom brendu o kojem apsolutno ništa ne znaš’’. Tako je i bilo, a upravo sam od Marine saznao prve crtice informacija o Lisicama, prije svega da je ovako moderan i fashion-forward nakit samo dio njihovog dizajnerskog repertoara i kako su daleko više od brenda nakita.

Kroz razgovor saznajem da je LisicaLisica prije svega prezime, a potom sinonim za divnu obiteljsku priču iz Sarajeva koja korijenje vuče preko pet desetljeća. Zanati poput savijanja metala uz pomoć kalupa vuku još dužu tradiciju na našim prostorima, a zaista je inspirativno vidjeti kako se oni u rukama mladih ponovo približavaju široj popularnosti u raznim aspektima. Od nakita, preko kućnih dekoracija i lampi, do raznih inovativnih majstorija, ovaj dizajnerski trio je idealan spoj tradicije i suvremenog pristupa dizajnu. S Naidom i Ismetom sam razgovarao o svemu što se krije iza njihovih prezimena i istoimenog brenda, tradiciji i budućnosti ovakvih zanata, te nakitu koji me toliko impresionirao.

Možete li nam reći nešto više o sebi? Tko je Lisica?

Pa, znate kako kažu, lisica je poznata po svojoj inteligenciji i pronicljivosti, pa se nadamo da smo naslijedili te kvalitete. Šalu na stranu, naše prezime nosimo s ponosom.

Mi smo Lisice! Ne samo da dijelimo prezime, već smo i kreativni trio iza našeg obiteljskog brenda LisicaLisica. Sestra donosi šarm, eleganciju, slobodu i kreativnost, dok brat Ismet unosi dozu hrabrosti i inovacije. Naša najveća inspiracija su očeve ruke, vješte i precizne, koje su još od 1960. godine sinonim za majstorstvo i kvalitet u oblikovanju metala pomoću kalupa. Ljubav prema metalu je u srži svakog našeg proizvoda, a svaki nosi neizbrisiv otisak njegovog umijeća.

Koliko se dugo bavite ovim zanatom?

Tehnika savijanja metala pomoću kalupa, kojom se naš otac bavi već više od pola stoljeća, polako izumire u svijetu. Naš otac je radio kao savijač kovina u Umjetnim zanatima Sarajevo, gdje su se nekada okupljali vrhunski majstori raznih struka. Oni su stvarali proizvode ne samo za Sarajevo, već i za cijelu Jugoslaviju. Kao mladi zanatlija, naš otac je radio na izradi rasvjete za hotel u Kuparima.

Nastaviti obiteljsku tradiciju za nas je bila prirodna odluka. Željeli smo dizajnirati proizvode oslanjajući se na mogućnosti koje pruža ova zanatska tehnika u kojoj je naš otac, pravi majstor. Malo što se može mjeriti s tom neprocjenjivom prednošću i bogatstvom koje imamo. Naš brend, LisicaLisica, posvećen je očuvanju ove dragocjene tradicije, dok je istovremeno unapređujemo suvremenim i inovativnim pristupom.

Koliko je zahtjevno raditi s bakrom i mesingom?

Naida i ja smo odrasli u očevoj radionici, koja je bila i ostala inspirisana bogatstvom oblika i materijala. Slušali smo zvukove savijanja bakra i mesinga, i gledali kako postaju umjetnička djela kroz ručno savijanje uz pomoć alata i kalupa.

Bakar i mesing su posebni u svojoj različitosti. Bakar, sa svojom mekoćom i podatnošću, nasuprot mesingu, koji je tvrđi i robusniji, pružaju beskrajne mogućnosti. Njihova ljepota dodatno se ističe kroz vrijeme, kada razvijaju predivnu patinu, čineći svaki naš proizvod jedinstvenim i neponovljivim. Naši proizvodi nisu zaštićeni; oni 'dišu' i postaju ljepši s godinama. Unatoč izazovima, uživamo. 

Koristite li još neke materijale u vašoj izradi?

Osim bakra i mesinga, koristimo i niz tradicionalnih zanatskih tehnika, uključujući kalajisanje, pozlatu i srebrenje. Neki naši proizvodi upotpunjuju ljepotu metala kombinacijom s drvetom, stvarajući harmonične i jedinstvene komade.

Koliko je važna obiteljska povijest i tradicija u vašoj proizvodnji?

Obiteljska povijest i tradicija su od ključne važnosti za nas. Od malih nogu, rad u očevoj radionici omogućio nam je ne samo da steknemo vještine, već i da razvijemo duboko poštovanje i ljubav prema zanatskoj tehnici. Njegova neprekidna strast prema zanatu bila je snažan poticaj koji nas je inspirirao da se posvetimo našem brendu, nakon što smo završili studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Danas, više od šest desetljeća kasnije, naš otac i dalje radi s istim žarom i posvećenošću kao prvog dana. Njegovo iskustvo i znanje su neprocjenjivi, a njegova predanost zanatu nas duboko inspirira. 

Kako ste došli na ideju proizvodnje lampi i ostalih dekorativnih komada?

Prije 12 godina, naš otac je bio dio tima SOBA projekta koji je stvorio lampu koju je dizajnirao Josef Hoffmann. Ova lampa, proizvedena u našoj radionici, bila je znak da postoji potreba za jedinstvenim pristupom proizvodnje ručno rađenih lampi. Danas još uvijek održavamo suradnju s muzejem Neue Galerie u New Yorku. Naida i ja smo, istražujući očevu radionicu ispunjenu stotinama kalupa, pronašli inspiraciju za naše lampe i proizvode.

Možete li nam opisati proces proizvodnje? Što vas najčešće inspirira?

Tehnika izrade odvija se ovako: Bakrene šajbe se režu iz bakrene ploče u različitim promjerima, ovisno o veličini proizvoda. Nakon toga se podgrijavaju plamenom dok ne promijene boju, zatim se hlade. Slijedi savijanje na kalupima uz pomoću različitih alata. Šajba se podmazuje mašću kako bi se olakšao rad, a često se ponovno zagrijava za lakše oblikovanje. 

Nakon savijanja, proizvod prolazi kroz nekoliko procesa pripreme: sumporna kiselina, gelpren i cinkalij, prije nego što se polira različitim pastama. Na kraju, proizvod se može tretirati kemijskim patinama i starim zanatskim tehnikama poput kalajisanja, iskucavanja i zanatskom tehnikom ukrašavanja koja se zove savat.

Inspiraciju nalazimo u očevoj radionici, gdje nas bogatstvo oblika, modela i alata nadahnjuje. Tako smo i razvili strast prema umjetnosti i produkt dizajnu.

Koji je bio do sada najkompleksniji ili vremenski najzahtjevniji objekt po pitanju izrade?

Što je proizvod veći, to je složeniji za izradu. U procesu savijanja bakra dolazi do trenja jer čelični alati klize po materijalu. Zbog toga se na većim proizvodima bakar mora višestruko zagrijavati otvorenim plamenom kako bi postao dovoljno mekan za daljnje oblikovanje.

Što se tiče nakita, naša najkompleksnija kolekcija je Meridians. Svaki 'val' u toj kolekciji oblikuje se ručno, bez ikakvih kalupa, stvarajući slobodne oblike vođene isključivo osjećajem, strašću i vještinom.

Što vas je potaknulo na izradu nakita?

Ideja za izradu nakita prati me još od srednje škole i studija. Nakon godina eksperimentiranja s metalima i njihovim karakteristikama poput tvrdoće, prilagodljivosti i transformacije pod djelovanjem vatre, ručno sam oblikovala kolekcije nakita, nalik malim skulpturama. Nakit izrađujemo u manjim serijama, što mu daje ekskluzivnost i unikatnost, jer naši komadi nikada nisu potpuno isti. Ono što ih čini posebno zanimljivima i drugačijima je da su okupani u plemenitom metalu – zlatu.

Kakav je bio inicijalni odaziv kada ste u ponudu uveli nakit?

Naši kupci su bili oduševljeni inovativnim pristupom proizvodnji i unikatnosti nakita. Bili su uzbuđeni što mogu kupiti nosivi umjetnički komad, a ne samo našu dekorativnu rasvjetu ili praktične predmete za kuću.

Možete li izdvojiti jedan omiljeni komad nakita koji ste do sada izradili?

Svaki komad nakita mi je omiljeni! Ipak, posebno bih izdvojila kolekciju Meridians, stvorenu da se osjećate zagrljeno. Inspirirana meridijanima, zamišljenim putanjama gdje se susreću Sjever i Jug, ova kolekcija donosi jedinstvenu energiju i harmoniju.

Koliko je važno očuvati tradicionalnu i zanatsku izradu stvari u današnjem vremenu?

Nažalost, stari zanati u Bosni i Hercegovini izumiru, zanatske škole praktično ne postoje, a stari dućani mijenjaju svoju namjenu. Očuvanje zanata i održivost porodičnih biznisa se danas temelji na prepoznavanju naslijeđa, diverzifikaciji ponude, redizajnu i pronalaženju novih oblika i namjena za proizvode nadahnute tradicijom. Naša porodica upravo te korake poduzima kako bi doprinijela očuvanju ove materijalne baštine.

Smatrate li da vas manja, obiteljska proizvodnja ograničava ili pak osnažuje?

S obzirom da svaki naš proizvod zahtijeva vrijeme, stvaranje velikih količina zaista nam nije u interesu. Radije se posvećujemo malim serijama koje stvaramo s ljubavlju i zadovoljstvom.

Možete li nam otkriti neke planove za budućnost, nadolazeće projekte ili nove proizvode?

Uskoro ćete otkriti čaroliju koja će krasiti vaše korake. Naša nova kolekcija nakita će donijeti novu razinu elegancije. Svaki komad će biti pažljivo dizajniran kako bi istaknuo jedinstvenost i stil. Ne ograničavajte se, neka cijelo vaše tijelo govori priču o vašem istančanom ukusu.

Lifestyle