GERALDINE MARTINS //

Pariz, grad svjetlosti, umjetnosti i mode, također je svjetska prijestolnica slastica. Od raskošnih macarona i kremastih éclaireva do bogatih čokoladnih tartova, u svakoj ulici i iza svakog ugla, nalazi se mala slastičarnica ili restoran koji svojim izlozima mami prolaznike. Bez obzira jeste li ljubitelj tradicionalnih recepata ili tražite moderne poslastice, Pariz je destinacija koja će zadovoljiti i najistančanije sladokusce. U nastavku donosimo popis najboljih slastičarnica u ovom čarobnom gradu, gdje se svaki zalogaj pretvara u nezaboravno iskustvo!

Berthillon - LUKSUZNI SLADOLED

31-46 rue Saint-Louis en l'Île, 75004 Pariz 

Najpoznatija pariška slastičarnica (osnovana 1954.), koja se smatra jednom od najboljih na svijetu, nalazi se na Ile Saint-Louis i poslužuje mnogo ukusnih peciva, sorbeta i domaćih sladoleda.

Popelini SLASTIČARNICA 

47 rue du Cherche-Midi, 75006 Pariz

Njihove delikatne kremšnite dolaze u golemoj paleti boja i okusa, a među njima su favoriti pistacija, tamna čokolada, marakuja i madagaskarska vanilija. U ponudi je u svakom trenutku i slastica dana.

STOHRER - SLASTIČARNICA 

51 rue Montorgueil, 75002 Pariz 

To je najstarija slastičarnica u Parizu koju je 1730. godine osnovao Nicolas Stohrer, slastičar kralja Luja XV. Njegov raskošni dekor iz vremena Drugog Carstva uvršten je na popis povijesnih spomenika. Baba au rhum je legendarna slastica, kao i puits d’amour, éclair, kouglofs i babke. Čuvar slatkog savoir-fairea.

AUX MERVEILLEUX DE FRED - ARTISAN SLASTIČARNICA

24 rue du Pont Louis-Philippe, 75004 Pariz

Božanstvena slastičarnica koju je osnovao slastičar Frédéric Vaucamps svojom lakoćom slavi merveilleux, francusko-belgijski specijalitet. Otkrijte impresivnu majstorsku izradu u svakom butiku, dok slastičari u stvarnom vremenu izrađuju slojevite meringue umotane u različite okuse šlaga. Birajte između mini torti i kolača ili isprobajte popularni cramique brioche.

Pierre Hermé - SLASTIČARNICA

72 rue Bonaparte, 75006 Pariz

Poznat po svojim macaronsima i smatran Picassom slastičarstva, butici Pierre Hermé pravo su otkriće. Čvrsti favorit je torta isaphan s okusom ruže, maline i ličija. Očekujte masterclass okusa.

Cédric Grolet Opéra - HIGH-CONCEPT PEKARNICA I SLASTIČARNICA 

35 avenue de l’Opéra, 75002 Pariz 

Dom internetske senzacije i prestižnog maître pâtissier, prvi boulangerie-patisserie-café Cédrica Groleta besprijekoran je prostor. Svaka se kreacija svakodnevno pažljivo ručno izrađuje – zlatni kroasani, čokoladni pain te širok izbor torta i kolača, a tako su složeno ukrašeni da pariraju umjetninama. Oprez: peciva se brzo rasprodaju.

LA PATISSERIE CYRIL LIGNAC - PEKARNICA I SLASTIČARNICA 

2 rue de Chaillot, 75116 Pariz

Cyril Lignac omiljeni je francuski kuhar! Uspješan ugostitelj poduzetnik (s osam restorana, uključujući jedan u Londonu) i TV zvijezda (u „Le Meilleur Pâtissier“ i „Tous en cuisine“) osnovao je i vlastitu pâtisserie (i chocolaterie). Ludi smo za njegovom chocolatineom i njegovim prvim pecivom s potpisom Equinoxe koji sadrži laganu kremu od bourbon vanilije, srce od karamele i hrskavu pralinu Speculoos. Uživajte u izuzetnim kruhovima i nježno zaraznim marshmallow medvjedićima.

L’Éclair de Génie -  SLASTIČARNICA ČOKOLADNICA 

122 rue Montmartre, 75002 Pariz 

Haute couture među pecivima éclairs ne možete propustiti! Osnovao ju je slastičar Christophe de Adams, a ova slastičarnica i čokoladnica nudi zabavne, suvremene poglede na francuske klasike u okusu i dizajnu s proizvodima Made in France, poput soli Guérande za poznatu karamelu.

Lifestyle