Profimedia //

Alain Delon bio je sinonim za eleganciju, karizmu i izniman glumački talent. Rođen 1935. godine u predgrađu Pariza, Delon je svoj filmski debi imao 1957. godine, a globalnu slavu stekao je zahvaljujući ulogama u filmovima poput "Rocco i njegova braća", "Leopard" i "Le Samourai". Njegova pojava na filmskom platnu bila je magnetična, što mu je osiguralo kultni status među obožavateljima i kritičarima diljem svijeta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Alain Delon (@alaindelonndaily)

Alainova prva zapažena uloga bila je u filmu "U zenitu sunca" iz 1960. godine, no njegovu međunarodnu karijeru obilježila je već spomenuta uloga u filmu "Rocco i njegova braća" iz iste godine, pod redateljskom palicom Luchina Viscontija. Ova uloga donijela mu je priznanje i postavila ga na sami vrh europske filmske scene. Nakon ove, uslijedile su uloge u filmovima "Leopard", također u režiji Viscontija, te "Le Samourai", gdje je utjelovio hladnokrvnog plaćenog ubojicu.

Osim kao glumac, Delon je bio poznat i po svojoj neodoljivoj pojavi i šarmu koji mu je donio status jednog od najpoželjnijih muškaraca svojega vremena. Njegov stil i izgled učinili su Alaina modnom ikonom, a okušao se i kao pjevač. Njegov duet s Dalidom, "Paroles, paroles" iz 1973. godine, ostao je jedan od najprepoznatljivijih glazbenih hitova toga doba.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Alain Delon (@alaindelonndaily)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli alaindelonjr (@alainfabiendelon)

Njegova karijera trajala je više od šest desetljeća, tijekom kojih je osvojio brojne nagrade i priznanja. Alain je također imao i vlastiti brend sunčanih naočala, čime je dodatno proširio svoj utjecaj izvan svijeta filma. Unatoč turbulentnom privatnom životu, uključujući brojne veze koje su punile naslovnice, Alain je uvijek bio predan svojoj obitelji. U trenutku smrti, uz njega su bili njegova djeca - Alain Fabien, Anouchka i Loubo, njegov voljeni pas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Alain Delon (@alaindelonndaily)

Odlaskom Alaina Delona završava jedna era francuskog i svjetskog filma. Njegova ostavština živjet će kroz njegove nezaboravne uloge koje su oblikovale kinematografiju i ostavile neizbrisiv trag u filmskoj kulturi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Alain Delon (@alaindelonndaily)

 

 

 

Pop kultura