Sarajevo Film Festival //

„Ova jubilarna godina obilježava tri desetljeća naše posvećenosti prikazivanju najkvalitetnijih filmova vama našoj publici, dok ujedno služimo kao ključna platforma za razvoj regionalne kinematografije. Svijet oko nas nažalost nije bolji, nije onakav kakav smo zamišljali da može biti kada je Festival nastajao, međutim naše iskustvo u proteklih 30 godina pokazuje da refleksija na najteža vremena kroz dijalog i umjetnost nije samo važna, već i neophodna ako želimo da mir prevlada“, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala, dodavši da je misija Festivala od samih početaka bila i ostala gledajući u prošlost graditi mostove i stvarati bolju budućnost.

„Za jubilarno izdanje Festivala uspostavili smo nove lokacije. Nadamo se da će one postati novi kulturni centar našeg grada, a time i Bosne i Hercegovine. Sve ovo radimo s nadom da ćemo na tom mjestu ubrzo imati suvremeni prostor posvećen kulturnim događajima, te da ćete vi, naša publika, imati priliku da u budućnosti prisustvujete otvaranjima Festivala na takvom mjestu“, rekao je Marjanović.

Prije projekcije, dodijeljeno je i prvo ovogodišnje Počasno Srce Sarajeva. Uručeno je palestinskom redatelju Eliji Suleimanu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

„Ovo je pravi trenutak da primim Srce Sarajeva, jer, kao što je rekao Jovan Marjanović, živimo u teškim vremenima i moramo omogućiti kinematografiji da svijet učini manje nasilnim. Potrebno je da dijelimo srca i ljubav. Kada dođem kući transplantirat ću ovo srce“, rekao je Elia Suleiman.

Osim u Narodnom pozorištu, publika je u komičnoj drami NAKON LJETA uživala i diljem Sarajeva u Ljetnom kinu Coca-Cola, Ljetnom kinu Stari Grad, Ljetnom kinu Centar “Safet Zajko”, Ljetnom kinu “Centar” i u kinu Cineplexx.

„Sretan nam rođendan! Svima nama. Jer zaista ako postoji ijedan festival na svijetu koji smatram svojim, onda je to ovaj. Nadam se da ćete uživati u filmu, a ako budete uživali onoliko koliko smo mi dok smo ga radili, uživat ćete jako", izjavio je prije projekcije Danis Tanović, koji je Počasno Srce Sarajeva dobio je 2014. kao znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i za podršku Sarajevo Film Festivalu.

Svjetskom premijerom filma NAKON LJETA, u kojem glavne uloge imaju Anja Matković i Uliks Fehmiu, ujedno je počeo i program Sarajevo Film Festivala u Mostaru i Tuzli.

NAKON LJETA filmska je priča o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom.

Danis Tanović višestruko je nagrađivani redatelj, scenarist i producent. Njegov film „Ničija zemlja“ (2001.), za koji je napisao i scenarij, nagrađen je Oscarom® i Zlatnim globusom za najbolji film na stranom jeziku. Dvostruki je dobitnik Srebrnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu za filmove „Epizoda u životu berača željeza“ (2013.) i „Smrt u Sarajevu“ (2016.).

Čast da vodi svečanost otvaranja 30. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je glumici Maji Izetbegović. Na 30. Sarajevo Film Festivalu, prikazat će se 247 filmova i serija iz 70 zemalja u 20 festivalskih programa. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 53 su filma.  

Danas na programu Natjecateljskog programa – igrani film, u Narodnom pozorištu vas očekuje  europska premijera filma OBITELJSKA TERAPIJA, redateljice Sonje Poresenc, a u sklopu programa U fokusu, prikazivat će se film MMXX koji je režirao rumunjski redatelj Cristi Puiu. U Ljetnom kinu Coca-Cola održat će se projekcija filma AMERIČKA FIKCIJA,  američkog redatelja Corda Jeffersona. 

Detaljan program i sve informacije možete pronaći na službenoj stranici www.sff.ba  kao i na društvenim mrežama festivala. 30. Sarajevo Film Festival održava se do 23. kolovoza 2024.

Pop kultura