Sarajevo film festival
Instagram //

Sarajevo film festival

Jubilarno 30. izdanje Sarajevo Film Festivala počinje danas. SFF je jedan je od najistaknutijih filmskih festivala u jugoistočnoj Europi te je osnovan 1995. godine tijekom opsade Sarajeva. Ideja za osnivanje festivala nastala je iz želje da se oživi kulturni život Sarajeva i stvaranje mjesta gdje će se moći okupiti ljudi u vremenu koje je obilježio sukob.

Sarajevo Film Festival prikazuje filmove iz Balkana i šire regije te je privukao međunarodnu pozornost. Festival je stekao međunarodno priznanje i često privlači poznate filmaše, glumce i filmske profesionalce. Postao je ključni događaj za otkrivanje novih talenata u europskoj i svjetskoj kinematografiji. Tako su brojne zvijezde iz svijeta filma posjetile festival u prikazivale svoje filmove.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarajevo Film Festival (@sarajevofilmfestival)

Jedan od najpoznatijih filmova koji se prikazivao na ovom festivalu je „U zemlji krvi i meda“ kojeg je režirala i napisala Angelina Jolie. Ideju je dobila za vrijeme posjeta Bosni i Hercegovini dok je bila UN-ova ambasadorica dobre volje. Na prikazivanje filma na Sarajevskom filmskom festivalu je došla s tadašnjim suprugom Bradom Pittom prije trinaest godina. Film je privukao mnogo svjetske pažnje te je prikazan i u američkom muzeju sjećanja na Holokaust. 

Bivši James Bond, Daniel Craig je 2005. godine sudjelovao na festivalu na kojem se prikazao film „Layer Cake" u kojem ima glavnu ulogu. Ovu kriminalističku dramu je režirao Matthew Vaughn, a scenarij prema knjizi je napisao J.J. Connolly. Pet godina nakon je Morgan Freeman također prošetao Festivalom. Razlog njegovog dolaska je bio film „Invictus“, biografska sportska drama u režiji legendarnog Clinta Eastwooda. Freemanu se pridružio u glumac Matt Damon koji je jedan od producenata filma „Kiss the Future.“ Upravo taj film prikazuje poseban odnos irskog benda U2 i Sarajeva. Film je prošle godine prikazan u Sarajevu, a Bono je s ekipom je prošetao crvenim tapetom. Još jedan Oscarovac Robert de Niro je otvorio 22. izdanje Festivala nakon višegodišnjih dogovora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarajevo Film Festival (@sarajevofilmfestival)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarajevo Film Festival (@sarajevofilmfestival)

Ove godine će Meg Ryan, Alexandar Payne i John Turturro dobiti priznanje Srce Sarajeva za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti. Film „You've Got the Mail“ u kojem Ryan ima glavnu ulogu je prikazan na petom Sarajevo film festivalu, prije 25 godina. Na ovogodišnjem izdanju će se Turturro predstaviti s filmom „Barton Fink“ u kojem također ima naslovnu ulogu. Režiser filma „The Holdovers“, Payne će se sarajevskoj publici predstaviti sa svojim starijim filmom „Sideways.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarajevo Film Festival (@sarajevofilmfestival)

Pop kultura