Ed Sheeran
Instagram //

Ed Sheeran

Ove subote će u Zagrebu po prvi put nastupiti engleski glazbenik Ed Sheeran. Za lokaciju je odabran zagrebački hipodrom koji prima oko 70 tisuća ljudi. Glazbenik koji će nastupiti prije Sheerana je hrvatski glazbenik Dino Jelušić, a na engleskom glazbeniku će se na pozornici pridružiti još i Calum Scott. Ovaj glazbenik je poznat po svojim energičnim nastupima na kojima se vrlo često samo on, gitara i pedale nalaze na pozornici. Sheeran sve zvukove proizvodi sam tako da sam sebe snima, radi samplove i onda radi slojeve instrumenta i glasa. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos)

Sheeran je započeo snimati glazbu 2004. godine,  a od 2008. se preselio u London gdje je počeo svirati u malim dvoranama. Balada „The A Team“ iz 2011. godine je bila njegov debitantski singl i odmah je završio na Billboardovoj Hot 100 ljestvici na 16. mjestu. Dvije godine nakon je nastupio kao predizvođač na „RED“ turneji glazbenice Taylor Swift. Skupa su snimili duet „Everything has changed.“ Ona ga je kontaktirala kada je čula njegovu glazbu dok je bila na svojoj turneji i od tada traje njihova glazbena suradnja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos)

Sheeran ima nesvakodnevne nazive albuma, po matematičkim znakovima. Prvi je bio znak zbrajanja „+“ onda je uslijedio znak množenja „x“, dijeljenja „÷.“ Zatim je 2021. stigao „=“, „-„ te je zadnji „Autumn Variations.“ Njegov hit koji ga je vinuo među zvijezde je plesna ljubavna pjesma „Thinking Out Loud“ iz 2014. s drugog albuma. Pjesma je cijelu godine provela na top 40 ljestvici Ujedinjenog Kraljevstva. Pjesma po kojoj mnogi pamte Sheerana je „Shape of You“ što je bila jedna od najslušanijih pjesama 2017. godine. Zanimljiva je činjenica da ju Sheeran nije napisao za sebe već ju je htio dati bivšem ženskom britanskom bendu Little Mix. Kada to nije uspjelo, onda je trebala biti duet Rihanne i Rudimentala ali ga je njegova izdavačka kuća uvjerila da ju ostavi za sebe. Čak je Sheeran htio Jay-Zja, ali je on kazao da misli da pjesma ne treba rep dionicu. Od ovog singla, engleski glazbenik je postao nezaustavljiv. Album „÷“ je postao najprodavaniji album bilo kojeg glazbenika u povijesti u Ujedinjenom Kraljevstvu i treći najbrži – jedino su ga spriječili Adele i Oasis. Turneja tog albuma je rušila sve rekorde, a također je bio headliner na kultnom festivalu Glastonburyju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos)

Još jedna pjesma koja je sve nadmašila je „Perfect.“ Postala je singl i kada su uvidjeli ogroman uspjeh, Sheeran je izdao verziju s Beyonce nazvavši ju „Perfect Duet.“ Još jedan duet je snimio s talijanskim glazbenikom Andreom Bocellijem, „Perfect Symphony.“ 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos)

Povodom Sheeranovog prvog koncerta u Hrvatskoj, donosimo vam naš odabir njegovih pjesama. Moći će pronaći njegovi najveći hitovi, da utvrdite gradivo prije sutrašnjeg pjevanja i plesanja ali i neke manje poznate pjesme. 

Pop kultura