Ice Spice
Instagram //

Ice Spice

Novi studijski album Ice Spice Y2K! se dugo iščekivao i napokon je ugledao svjetlo dana prošlog petka. Dio publike je album iščekivao sa velikom skepsom dok joj je drugi pokušao dati šansu. Na ploči od 23 minute su joj se pridružili Travis Scott, Gunna i Central Cee. Spice je Y2K! najavljivala od samog početka ove godine, ali se čini da nije ispunio očekivanja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Spotify (@spotify)

Ice Spice je imala relativno brz uspjeh. Prvu pjesmu „Bully Freestyle“ je izdala 2021. godine. Sljedeće godine je predstavila EP (bez naziva), a pjesmu  Like.. ? je Drake pustio na radiju. Na EP-u su se nalazile još tri pjesme – „Much (FeelinI U), „Bikini Bottom“ i „In Ha Mood“ – koje su vrlo brzo došle do velikih brojeva na streaming servisima imajući na umu da su joj to početci. Ono što joj se nakon nekog vremena počelo zamjerati je da previše podsjeća na Nicki Minaj, repericu koju je više puta navela kao jednu od najvećih glazbenih inspiracija i uzora. Upravo s njom je napravila remix pjesme „Princess Diana“ i tako ostvarila svoj san. Nekoliko mjeseci kasnije su skupa predstavile pjesme „Barbie World“ koja je došla do sedmog mjesta na Billboardovoj ljestvici Hot 100. Još jedna glazbenica s kojom je surađivala je Taylor Swift. Prošle godine ju je Swift pozvala da bude dio remixa singla „Karma“ s albuma „Midnights.“ Iako je suradnja bila nominirana za Grammyja, glazbeni svijet njihovu suradnju nije dočekao s oduševljenjem. Dodavanje Ice Spice u postojeću pjesmu je zvučalo forsirano i gotovo nepotrebno. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ice Spice (@icespice)

Lead single za novi album je u medijateke stigao u siječnju ove godine, a nazivom „Think U the Shit (Fart)“ je dala naslutiti u kakvom smjeru ide. Spice je na X-u obznanila da su stihovi usmjereni reperici Lattoi. Naime, Latto je u glazbenom videospotu za pjesmu „Sunday Service“ na televizoru emitirala videospot Spice. U intervjuu kazala da misli da je fake, tj. umjetna inteligencija i tako je započelo rivalstvo između ove dvije glazbenice. 

Glazbeni kritičari ovaj album nisu dočekali s oduševljenjem. Novinar Rhian Daly iz New Musical Expressa je napisao da album nije umjetničko djelo ali da ne misli da će zaustaviti njezin uspon. The Guardianov kritičar Alexis Petridis joj je dao tri od pet zvjezdica, a Pitchfork visokih 7.6 od 10 – više nego „Hit Me Hard and Soft“ Billie Eilish. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ice Spice (@icespice)

Iako je prije tek nekoliko dana izdala svoj prvi studijski album, Ice Spice se nije postavila kao glazbenica koju će trebati previše izbliza promatrati. Svoje stihove je opisala kao vrlo jednostavne i probavljive, te zaista nije bila lažno skromna. Neupitno je da postoji cijeli hype oko nje, ali će nestati ukoliko ga ne počne ozbiljno glazbeno opravdavati bez oslanjanja na drame i neupitnu potporu kolega i kolegica iz industrije. 

Pop kultura