nagrada Oscar
Profimedia //

nagrada Oscar

Hrvatska će se sljedeće godine u Hollywoodu na prestižnim Oscarima predstaviti s filmom Lijepa večer, lijep dan redateljice Ivone Juke. Film je nominiran u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma, a nastao je u produkciji kuće 4film i koprodukciji s Kanadom, Poljskom, Ciprom, te Bosnom i Hercegovinom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivona Juka (@ivonajuka)

Lijepa večer, lijep dan prati četvoricu prijatelja koji se tijekom Drugog svjetskog rata pridružuju partizanima. Zatim se radnja premješta šesnaest godina kasnije rata te prati likove koji su razočarani društvom u kojem se nalaze. U priču se počne uvlačiti pitanja slobode i seksualnosti. To su teme koje su bile daleko od bilo kakve javne rasprave, a partija je sabotirala njihov rad. 

"Ovo je priča o slobodi, o ljudima koji su se usudili poželjeti bolje društvo, koji su se borili za svoju zemlju, a doživljavaju izdaju," rekla je Juka. Producentica filma Anita Juka je otkrila da su dobili poziv iz Netflixa da se njihov film kao prvi iz regije prikazuje na toj streaming platformi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivona Juka (@ivonajuka)

U filmu glume, među ostalima, Emir Hadžihafizbegović, Dado Ćosić, Slaven Došlo, Đorđe Galić i Elmir Krivalić. Lijepa večer, lijep dan je također nominiran za nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji Najbolji europski film.

Pop kultura