the room next door
imdb //

the room next door

Sinoć se na Filmskom festivalu u Veneciji dogodilo čudo. Film The Room Next Door redatelja Pedra Almodóvara u kojem glume filmske ikone Julianne Moore i Tilda Swinton je oduševio publiku do te mjere da su ih počastili aplauzom od čak 18 minuta. Aplauz ove duljine je trenutno rekorder na ovogodišnjim filmskim festivalima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Room Next Door (@theroomnextdoormovie)

The Room Next Door temelji se na romanu What Are You Going Through Sigrid Nunez i Almodóvarov je prvi dugometražni film na engleskom jeziku. U ovom filmu Swinton utjelovljuje Marthu, bivšu ratnu izvjestiteljicu koja otkriva da ne može pisati, čitati ili slušati glazbu, jer ju je kemoterapija lišila sposobnosti da se usredotoči na umjetnost, a time i dijela njenog identiteta. Juliane Moore glumi Ingrid, uspješnu spisateljicu koja se sa svojim strahom od smrti nosi pisanjem knjiga o istoj tematici. Martha i Ingrid su stare prijateljice koje su zajedno radile u jednom časopisu, a njihov slučajni susret na potpisivanju Ingridine knjige će zauvijek sve promijeniti.

Po prvim kritikama, The Room Next Door je prekrasan film o neraskidivim vezama prijateljstva. Sporiji je i promišljeniji od onoga što se očekivalo od Pedra Almodóvara, ali mu navodno ovakav način rada sada odgovara. Iskrena i potresna tematika, te definitivno odlične izvedbe Moore i Swinton su sigurno zaslužne za ovako dugi aplauz. Jedva čekamo pogledati ovaj film!

Fun fact: Trenutni rekord najdužeg aplauza na europskim filmskim festivalima, čak 22 minute, drži Pan’s Labyrinth redatelja Guillerma del Tora na Filmskom festivalu u Cannesu 2006.
Pop kultura