Pedro Almodóvar
Promo //

Pedro Almodóvar

Španjolski redatelj Pedro Almodóvar je osvojio prestižnog Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolji film The Room Next Door. To je njegov prvi film na engleskom jeziku dok je prije snimao isključivo na materinjem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Biennale di Venezia (@labiennale)

Film se temelji na romanu What Are You Going Through autorice Sigrid Nunez te istražuje teme prijateljstva, smrtnosti i eutanazije. Priča je usredotočena na dvije bivše prijateljice, spisateljicu Ingrid (Tilda Swinton) i Marthu (Julianne Moore), ratnu reporterku. Nakon godina razdvojenosti, ponovno se susreću u teškim okolnostima jer se Martha suočava s neizlječivom bolešću. Radnja prati njihovo emocionalno putovanje, baveći se dubokim temama smrti i procesa kraja života, sa snažnim fokusom na njihovu osobnu povezanost i zajedničku povijest.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Biennale di Venezia (@labiennale)

Almodóvar je počeo snimati za vrijeme razdoblja La Movida Madrileña koje se naziva kulturnom renesansom Španjolske koja je prodisala nakon smrti diktatora Francisca Franca 1975. godine. Njegov česti suradnik je brat Agustín Almodóvar s kojim je 1986. godine osnovao vlastitu produkcijsku firmu koji je producirao sve od Zakona požude (La ley del deseo). Redateljeva karijera se razvijala tijekom perioda zvanog La Movida Madrileña, kulturne renesanse koja je uslijedila nakon kraja frankističke Španjolske. Njegovi rani filmovi karakteriziraju osjećaj seksualne i političke slobode tog razdoblja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Biennale di Venezia (@labiennale)

Njegov proboj bio je film iz 1988. godine Žene na rubu živčanog sloma (Mujeres al borde de un ataque de nervios) koji je pokupio nominaciju za Oscara za najbolji strani film. Baš u Veneciji je premijerno prikazan i Almodóvar je rekao da žene čine bolje likove te da su spektakularnije kao dramski subjekti. Redatelj je također poznat po čestim suradnjama s Antoniom Banderasom koji se pojavio u čak osam filmova i Penélopeom Cruz u sedam. 

Venecijanski filmski festival je otvorio film Beetlejuice Beetlejuice Tima Burtona 28. kolovoza, a ovu subotu je ovogodišnje izdanje zaključeno uratkom talijanskog redatelja Pupija Avatija The American Backyard. 

Pop kultura