Queer Premier
Profimedia //

Queer Premier

Filmski festival u Veneciji svjedočio je još jednom filmskom remek-djelu. Premijera najnovijeg projekta Luce Guadagnina, "Queer", s Danielom Craigom u glavnoj ulozi osvojila je publiku. Luca, redatelj koji se proslavio djelima poput "Call Me by Your Name" i "Suspiria", unosi duboko osobni pečat u adaptaciju romana Williama S. Burroughsa s kojim se prvi put susreo kao tinejdžer. 

Daniel Craig poznat je po svojoj spremnosti da se uhvati u koštac s kompleksnim i izazovnim ulogama, a njegova interpretacija Williama Leeja, razočaranog američkog iseljenika koji se utapa u vlastitim porocima, ističe se kao jedna od njegovih najiskrenijih i najranjivijih izvedbi do sada."Da nisam u ovom filmu, želio bih biti u njemu," izjavio je Craig na press konferenciji, ističući jedinstvenu kombinaciju pristupačnosti i izazova koju film nudi.

Uloga je zahtijevala da Craig uroni u neke od Burroughsovih najintimnijih i najmučnijih iskustava, a proces adaptacije nije prošao bez izazova. Scenarist Justin Kuritzkes čak je i proširio izvorni materijal, uvodeći treći čin koji dublje istražuje psihu Williama Leeja. Craigov kolega Drew Starkey, koji glumi predmet Leejeve opsesije, Eugenea Allertona, također je prošetao crvenim tepihom, a cijela ekipa bila je odjevena u Loewe. Skroz očekivano, budući da je upravo Jonathan Anderson bio zadužen za kostime u filmu, pa je i slavni dizajner viđen na sinoćnjoj premijeri. 

Uz film The Room Next Door redatelja Pedra Almodóvara, Queer je definitivno jedan od jačih konkurenata za Zlatnog Lava. Guadagninova adaptacija potaknula je na razgovore o ljubavi, gubitku i opsesiji, a njegov utjecaj na publiku i kritičare je (neovisno o ishodu) neosporan. Dok festival ulazi u svoje posljednje dane, svi pogledi usmjereni su na Queer i glumce koji su uspješno oživjeli ovu izazovnu i intimnu priču.

Pop kultura