Clueless
imdb //

Clueless

Možemo reći da je najvažnija modna sezona službeno počela velikom revijom Ralpha Laurena u New Yorku. Najintenzivnije i najljepše mondo razdoblje će trajati cijeli mjesec, a mi inspiraciju za naše jesenske i prijelazne modne kombinacije pronalazimo u svijetu pop kulture, odnosno u filmovima koji nisu modne tematike, ali su toliko stylish i bezvremenski da su neizravno utjecali na modu i na naš stil!

Sabrina

U režiji Billyja Wildera, Sabrina prati introspektivnu kćer vozača bogate obitelji s Long Islanda, Sabrinu Fairchild, koju glumi legendarna Audrey Hepburn. Dok je film poznat po svojoj drami i transformaciji likova, također je postao poznat po tome što je stvorio intenzivan odnos modnog dizajnera i njegove muze, Huberta de Givenchyja i Audrey Hepburn. Od crne koktel haljine s mašnama na ramenima do prepoznatljive haljine od organze s izvezenim steznikom od perlica, ovaj film je jedan od najboljih prikaza visoke mode na srebrnom platnu.

Clueless

Clueless je zaista najstylish back to school film na ovom popisu. Cher Horowitz i Dionne Davenpor, bogate 16-godišnjakinje s Beverly Hillsa, očajnički žele poboljšati svoje ocjene. Kroz srednju školu poznate po svom izuzetnom društvenom životu i, prije svega, po svom stilu. Od bijele slip haljine Calvina Kleina do crvene Alaïa haljine, te nezaboravne karirane kombinacije, sve kostime za Clueless dizajnirala je Mona May.

Matrix

Film je od svog prvog prikazivanja doživio veliki uspjeh i nezapamćen kulturni utjecaj, a jednako jak utjecaj su imali i svi njegovi nastavci. Neo i Trinity, koje glume Keanu Reeves i Carrie-Anne Moss, u ovom filmu predstavljaju sam vrhunac začetka Y2K mode s grunge i futurističkim korijenima. Od Johna Galliana do Demne, kombiniranje naočala s tamnim okvirima, dugih balonera i kožnih čizama po uzoru na estetiku kostimografkinje Kym Barrett je kasnije postiglo kultni status, a iza svega toga itekako stoji uspjeh Matrixa.

Marie Antoinette

Film Sophije Coppole je svojedobno podijelio kritiku, no ostavio je neizbrisiv trag u našim mislima. Od cipela koje je dizajnirao Manolo Blahnik do scene s ljubičastim Converse tenisicama koje su sasvim slučajno ostale u kadru, ovaj je film definitivno krivac za današnju popularnost regencycore estetike. Tu su i tragovi proto-cottagecorea, posebice u onom najležernijem dijelu filma koji predstavlja zatišje pred buru. Uz to sve, zbog spektra pastelnih boja se ovaj film čini gotovo jestivim, a svim siluetama daje taj napudrani, klasični vibe tog razdoblja.

In the Mood for Love

Inspiriran romanom Intersection Liu Yicahnga, nagrađivani redatelj Wong Kar Wai priča intenzivnu priču o dvoje susjeda koji žive u Hong Kongu 1960-ih, za vrijeme raspada kolonijalnih carstava, koji se zaljube nakon što otkriju da su im vlastiti supružnici ljubavnici. Tradicionalne i modernizirane kineske haljine prekrasnih izveza i printeva zauzimaju središnje mjesto u filmu, čime obogaćuju čitav narativ zajedno sa dijametralno suprotnim i hladnim corpcore odijelima i kravatama koje nosi Tony Leung Chiu-wai.

Pop kultura