Adriana Lima
Profimedia //

Adriana Lima

‘’Vozi, vraćam se kući’’, rekla je Adriana Lima u Victoria’s Secret reklami koja je u posljenjih nekoliko dana obišla cijeli svijet. Da, Adriana se vraća kući, a kući se vratio i dobar dio onog starog Victoria’s Secreta koji je zbog istog tog modusa operandi srušen s trona prije pola desetljeća. The Fashion Show 2024. je trebao biti veliki povratak Victoria’s Secret na scenu, a izgleda da je hype bio itekako opravdan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Victoria's Secret (@victoriassecret)

Ona, Alessandra Ambrosio, Candance Swanepoel, Bella i Gigi Hadid, Irina Shayk, čak Tyra Banks i Carla Bruni su prošetale na pisti sinoćnjeg The Fashion Show 2024., modne revije Victoria’s Secret koja se službeno vratila nakon raznih kontroverzi i apsolutnog rušenja njihove moći. Reviju je otvorila k-pop ikona Lisa iz benda BLACKPINK, kasnije joj se pridružuje mlada r’n’b zvijezda Tyla (poznata po pjesmi Water i Met gala haljini od pijeska), te je sve to skupa zatvorila legendarna Cher s izvedbom pjesme ‘Believe’. Kako kaže Cher - vjerujemo li u VS Fashion Show koji može biti relevantan u 2024? Jesmo li spremni prijeći preko prošlosti?

Cher2024 Victoria's Secret's Fashion Show, Runway, New York, USA - 15 Oct 2024,Image: 921709092, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Matt Baron/BEI/Shutterstock Editorial/Profimedia
Profimedia //

Cher
 

Podsjećamo, godine 2018., glavni direktor marketinga tvrtke Ed Razek, dao je intervju za američki Vogue u kojem je iznio kontroverzne izjave o imidžu brenda. Iz priloženog se dalo zaključiti kako Victoria’s Secret promovira vrlo ograničen i stereotipan standard ljepote koji se fokusira na vitke, bijele žene. Priznao je da se modele različitih rasa biralo vrlo ‘’pažljivo’’(prva manekenka iz istočne Azije se pojavila tek 2010.), te da su postojali unutarnji sukobi oko pokušaja uključivanja žena većih konfekcijskih brojeva i trans žena u revije. Negativne reakcije na ovaj intervju dovele su do toga da je brend iste godine izgubio ogromnu podršku, kupce, te opću modnu i tržišnu relevantnost.

Alex Consani
Profimedia //

Alex Consani

Ashley Graham
Profimedia //

Ashley Graham

Svi se sjećamo apsolutnog kaosa koji je ovo izazvalo na društvenim mrežama, ali i šire. Svi (kronično online) će u sjećanje lako pozvati viralni video trans influencerice Nikite Dragun, koja je na Twitteru utjelovila stereotipnog Anđela s opisom ‘’ja sam trans žena koja može utjeloviti (Victoria’s Secret) fantaziju’’. Većina razočaranih kupaca je novu oazu pronašla u Savage x Fenty, Rihanninom brendu donjeg rublja koji je baš tada lansirao svoju prvu kampanju i modnu reviju u koju su bili uključeni modeli svih rasa, veličina i identiteta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli SAVAGE X FENTY BY RIHANNA (@savagexfenty)

Victoria’s Secret nije propao, ali se već godinama bori s povratkom na staru slavu i modne revije koje su od 1995. naše glave punile modnom fantazijom i nerealnim standardima ljepote. Naravno, ima li boljeg trenutka od onog kada inkluzija različitih veličina izumire zbog Ozempica spojenog s nostalgičnom modom koja ponovo žudi za boho i heroin chicom ? Izgleda da nema.

Gigi Hadid
Profimedia //

Gigi Hadid

Paloma Elsesser
Profimedia //

Paloma Elsesser

Dok nam je u prijašnjim tjednima obećana revija koja će redefinirati sliku Victoria’s Secret, na veliko užasavanje modnih purista koji profesionalnu manekenku vide jedino kao bijelu, visoku i mršavu cis ženu, isto se nije ostvarilo. Da, reprezentacija plus size i oblina se pojavila s Jill Kortleve, Ashley Graham i Palomom Elsesser. Vidjeli smo čak dvije trans manekenke, meme ikonu Alex Consani i brazilsku manekenku Valentinu Sampaio. Šarolikost je bila prisutna i u kontekstu različitosti rasa, ali i po pitanju uključivosti zrelijih modela.

Carla Bruni
Profimedia //

Carla Bruni

Kate Moss
Profimedia //

Kate Moss

Uz manjak teatralne scenografije i letećeg perja, društvene mreže ovoj reviji zamjeraju vidnu tokenizaciju različitih skupina koje su redovno zaboravljene u modi. Malo oblina, malo zrelijih modela, malo rasne šarolikosti - ali na ogromnom, bijelom platnu koje su najviše zauzele Shayk, Ambrosio i Lima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Victoria's Secret (@victoriassecret)

Najavljeni spektakl uključivosti se na kraju sveo samo na spektakl, ako i to. Ludost je pričati o modnom apsektu ili analizirati ovu reviju kao pret-a-porter ili couture revije, no modna fantazija koju su imale prijašnje Victoria’s Secret revije, poput onih s temom cirkusa, ledenog doba i slično, je također izostala. Veliki su novci utrošeni u ovaj povratak koji je od brda obećanja ispunio samo nekolicinu stvari. Kako će se ovo odraziti na financijski sektor VS tek treba vidjeti, no izgleda da u sektoru modne relevantnosti ili prilagođenosti današnjem vremenu nije polučilo značajne rezultate.

Moda