Jean paul gaultier fw23 couture
Instagram //

@carolineplz

Nije moguće prolistati omiljenim nam TikTok bez da nam se barem jednom tjedno prikaže neki novi i vrlo često apsurdni modni trend ili stil. U posljednjih nekoliko tjedana je to weirdieval core, stil koji spaja dva postojeća corea: medieval i weird. Dok su sami po sebi vrlo jasni, njihova kombinacija za rezultat daje čudan i granično neuhvatljiv, neopisiv trend koji svoje uporište, kao i većina sadržaja na TikToku, pronalazi u nostalgiji koja je otišla predaleko.

@serenaberenaa Weirdieval core 🥴🥴🥴💩💩💩💩 #fyp #ootd #londonlife #londonstyle #artfulsere #getreadywithme #styletiktok #fashiontiktok #fashiongirlie #londontiktok #foryoupage #style #funnyvideos #fashioninspo #fashiontok #styletips #styleinspo #blowthisup #explorepage #explorepageready #relatable #girlythingschallenge  #explorepage✨ ♬ Green Onions - Booker T.

Weirdieval svoju osnovnu bazu pronalazi u medieval, odnosno srednjovjekovnim modnim komadima i onima koji su inspirirani tim povijesnim razdobljem. Od Vivienne Westwood korzeta koji asociraju na srednjovjekovne tapiserije do lepršavih i dugačkih haljina po uzoru na Simone Rochu i slične, medievalcore se postiže komadima koji evociraju nostalgiju za estetikom vremena u kojima nismo živjeli.

Dodamo li tome i weirdcore, odnosno stil koji cijeni što čudnije modne komade, za rezultat dobijemo ovaj, zaista čudni novi trend. Krunu modne nostalgije i dalje djelomično drži Y2K stil, no izgleda kako se događa upravo ono o čemu se pričalo početkom godine - Y2K postaje relevantna polazišna točka za putovanje unazad ili unaprijed kroz modno vrijeme. Dok smo itekako vidjeli prelazak u stil ranih osamdesetih i sedamdesetih, ovaj core ide korak dalje i preskače nekoliko stoljeća, dok mu weird segment dodaje taj futuristički aspekt. 

Ključni komadi kojim se postiže ovaj core su masivni, često srebrni ili čelični nakit koji asocira na srednjovjekovne ratnike, kao i dodatak novog vala metalnih ili chainmail marama koje su još jedan iznenađujući trend ove godine. Jedna od glavnih inspiracija za weirdieval core je zasigurno Versace kampanja za jesen 1998. u kojoj se mogu vidjeti natruhe estetike predrenesansnih slikara kombiniranu s chainmail komadima. U svemu tome ima i utjecaja filma Dina, posebice neke od kombinacija koje su se pojavile na Florence Pugh i Zendayi.

Još jedna referentna točka je i pjevačica Caroline Polachek, koja kroz svoju cijelu karijeru redovno miješa apstraktni futurizam s prepoznatljivim i tradicionalnim siluetama starim nekoliko stoljeća.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Caroline Polachek (@carolineplz)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Caroline Polachek (@carolineplz)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Caroline Polachek (@carolineplz)

Dok možda nije ništa pretjerano novo u širem smislu, posebice kada pogledamo na razne primjere Balenciage iz koje je  proizašla couture haljina inspirirana Ivanom Orleanskom ili one cipele koje asociraju na metalne oklope i Rabanne kolekcije koje kombiniraju metal i koso krojenu svilu, izgleda da je TikTok konačno smislio naziv za takav stil.

U nekom čudnom svjetlu to može izgledati elegantno i profinjeno, no živo nas zanima hoće li se itko usuditi ovaj bizaran trend prenijeti na ulice. Tko zna, možda već tijekom idućih tjedana mode u rujnu.

Moda