Momoko
Instagram //

Momoko

Marija Antoaneta, posljednja kraljica Francuske, dugo je bila figura fascinacije i kontroverze. Često prikazivana kao utjelovljenje raskoši i lice monarhije koje je bilo odvojeno od patnje francuskog naroda, njezino ime postalo je sinonim za raskoš i konačan pad francuske kraljevske obitelji. Međutim, nova izložba u muzeju Victoria & Albert u Londonu ima za cilj osporiti spomenute narative i ponuditi svjež pogled na ovu složenu povijesnu ličnost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Marie-Antoinette (@marieantoinetteofficiel)

Ovo će biti prva velika izložba u Ujedinjenom Kraljevstvu posvećena isključivo životu i naslijeđu francuske kraljice. Otvaranje je planirano za rujan 2025. godine, a izložba će se baviti mitovima koji su stoljećima okruživali kraljicu i predstaviti nijansiraniji pogled na njezin život, utjecaj i turbulentna vremena u kojima je živjela.

Nesporni utjecaj na modu i kulturu 

Jedna od središnjih tema izložbe bit će utjecaj Marije Antoanete na modu i kulturu, kako tijekom njezina života tako i u stoljećima nakon njezine smrti. Kraljičina ljubav prema modi bila je dobro poznata, a njezina garderoba postala je simbol toga vremena i političkog utjecaja u Francuskoj. Ovaj izložba čini se kao i više nego dobar potez, budući da modnu industriju i dalje trese Bridgerton groznica koja je potaknula veliki povratak regencycore estetike.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Bridgerton (@bridgertonnetflix)

Među istaknutim eksponatima bit će robe à l’anglaise, stil haljine inspiriran engleskom modom koji je Marija Antoaneta popularizirala na francuskom dvoru. Kombinacijom istraživanja, osobnih pisama i suvremenih izvještaja, izložba će pružiti suosjećajniji prikaz Marije Antoanete koji smo donekle mogli vidjeti i u popularnom filmu Sofije Coppole iz 2006. godine.

Muza Jean Paul Gaultiera, Diora i Vivienne Westwood

Film je osvojio Oscara za raskošni kostimografski dizajn, pa nas ne iznenađuje što je upravo ova francuska kraljica bila muza i mnogih suvremenih modnih dizajnera poput Jean Paul Gaultiera, Diora i Vivienne Westwood, čija će djela također biti prikazana na izložbi.

Izložba u muzeju V&A predstavljat će revolucionaran prikaz figure koja je bila i demonizirana i romantizirana, pružajući posjetiteljima dublje razumijevanje njezinog života i djelovanja. Za sve one koji su fascinirani životom ove legendarne kraljice, izložba predstavlja priliku da je vide u jednom skroz novom svjetlu -  kao složenu i višeslojnu ženu koja je bila mnogo više od karikature kakvom je često prikazivana. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Marie-Antoinette (@marieantoinetteofficiel)

Moda