MARIA SIVAKOVA
Instagram //

MARIA SIVAKOVA

Trendovi postaju trendovima zato što ih mnoštvo ljudi odluči slijediti, najčešće zbog nekakvog pozitivnog učinka. Trendovi poput “strawberry makeup“ ili “baggy jeans“ promoviraju stil šminkanja ili model traperica koje većina može pratiti te su bezopasni za zdravlje pojedinca. No s druge strane, takozvani “morning shed“ je novi TikTok beauty trend koji se temelji na principu “što ružniji odemo spavati, to ćemo se ljepši probuditi”.

@maytexmyers Another day another sheeed #morningshed #morningroutine #mouthtape #kbeauty #koreanskincare #yesstyle #shed #morningroutine #fy #fyp #paratii #amazonfinds #amazoninfluencer ♬ A Summer Place - Hollywood Strings Orchestra

Sama premisa trenda promovira osjećaj potrebe za lijepim izgledom iako se za njega moramo dovesti u “ružno“ stanje. Ideja da “jako ružno“ dovodi do “jako lijepoga“ negativna je i promiče lošu sliku o tome što znači ljepota i što sve trebamo, ili ne trebamo, napraviti kako bi dostigli te nemoguće ideale. 

“Morning shed“ provodi se tako da se navečer na lice stavi što više beauty proizvoda i kozmetike; odjednom se stavljaju maske za lice, serumi, maske za oči i sve ostalo što bi trebalo nahraniti kožu i lice. Na prvu, ideja da je više ujedno i bolje može se činiti primamljivom, no u ljepoti, kao i u većini slučajeva, vrijedi obratno, manje je više. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Claire Holt (@claireholt)

“Overloading“ kozmetike na licu može dovesti do više štete nego koristi; neki proizvodi, poput maski, ne bi se niti trebali ostavljati na licu duže od propisanog vremena jer mogu uzrokovati iritacije. Umjesto da pomognu, proizvodi u kombinacijama i mogu zaštopati pore, pa ako se pitaju dermatolozi, ovaj trend bismo trebali izbjegavati. 

@kristidmytrenko The morning shed, 10/10 recommend ✨ #mouthtape ♬ Intergalactic Janet - Ley Soul

"Morning shed" čini se kao dobar “quick-fix“ za izgled lica, no ako sagledamo iz dugotrajne perspektive, može imati više negativnih posljedica. Stoga je ovo još jedan primjer u nizu kako nisu svi trendovi pozitivni te kako ih ne treba poslušati samo zato što su viralni. Umjesto deset različitih proizvoda, obična hidratantna krema preko noći je sasvim dovoljna za svjež i odmoran izgled. 

Ljepota