/ UNSPLASH
//

/ UNSPLASH

Godišnji odmori zaista ne moraju biti neka filozofija i ne zahtijevaju ogromna planiranja. Jednodnevni izleti postaju sve popularniji jer ih je lako organizirati, a iznenadili bismo se koliko prekrasnih i skrivenih lokacija u Hrvatskoj i susjednim državama možemo otkriti za samo jedan dan. 

Zaboravimo na intenzivna planiranja godišnjeg odmora, usklađivanje sa svim rasporedima i stalne brige oko toga hoćemo li stići sve što smo zamislili. Umjesto toga, odaberimo barem jedan dan kada ćemo jednostavno otići na izlet. Znate ono kad često kažemo 'ma da mi je samo jedan dan odmora'? E pa, ovo je znak koji ste čekali!

Jedan dan može biti dovoljan da se odmorimo, opustimo i napunimo baterije. Bez kompliciranih planova i bez stresa, samo odaberite datum i krenite na avanturu. Hrvatska je puna skrivenih dragulja i predivnih lokacija koje čekaju da ih otkrijete. Iskoristite ovaj trenutak, spakirajte osnovne stvari i priuštite si zasluženi odmor, barem na jedan dan.

Kako bismo vam olakšali planiranje, izdvojili smo 11 lokacija koje su savršene za jednodnevni izlet. Od slikovitih plaža i povijesnih gradova do netaknute prirode i planinskih staza, svaka od ovih destinacija nudi nešto jedinstveno i posebno. Najbolje od svega, darujemo vas i popustom kako biste se još bolje proveli! 

Otkrijte Modru Špilju i 5 okolnih otoka 

Krenite na nezaboravnu brodsku avanturu iz Splita koja će vas odvesti do nekih od najljepših lokacija Jadrana. Vaše putovanje započinje posjetom čarobnoj Modroj Špilji, koja je poznata po svojoj magično plavoj svjetlosti, a ujedno je i jedna o najdvećih atrakcija na Jadranu. Nakon toga, nastavljate prema otoku Visu, gdje ćete imati priliku istražiti njegovu bogatu povijest i prirodne ljepote. Posjetit ćete i Stinivu, predivnu uvalu koja je proglašena jednom od najljepših plaža na svijetu. Sljedeća stanica je Budikovac, mali otok s kristalno čistim morem, idealan za plivanje i opuštanje. Vaša avantura se nastavlja prema Paklenim otocima, skupini otočića poznatih po svojim skrovitim uvalama i prekrasnim plažama, savršenim za fotkanje i sunčanje. Na kraju, posjetit ćete Hvar, glamurozni otok s bogatom kulturnom baštinom i živopisnim noćnim životom. Povratak u Split planiran je za večernje sate, omogućujući vam da uživate u pogledu na zalazak sunca nad Jadranom dok se vraćate s ovog nevjerojatnog putovanja. 

Trogir i Plava laguna

Izlet iz Splita započinje razgledavanjem povijesnog grada Trogira, bisera koji se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Prošećite uskim kamenim ulicama Trogira, divite se njegovoj impresivnoj arhitekturi i istražite bogatu kulturnu baštinu ovog šarmantnog gradića. Nakon razgleda Trogira, ukrcat ćete se na brodsku vožnju koja će vas odvesti do predivne Plave lagune. Smještena između otoka Drvenik Veliki i otoka Krknjaši, Plava laguna je poznata po svom kristalno čistom moru koje poziva na plivanje, ronjenje i sunčanje. Ovdje možete uživati u opuštanju na suncu, istraživanju podvodnog svijeta ili jednostavno se prepustiti ljepoti prirode koja vas okružuje. Cijeli izlet traje 4.5 sata, dovoljno vremena da se potpuno opustite i uživate u ljepotama Jadranskog mora. Povratak u Split planiran je nakon poslijepodnevnih sati, omogućujući vam da iskoristite svaki trenutak ovog prekrasnog izleta. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Old town in Dalmatia 🇭🇷 (@trogir_croatia)

 

Pelješac Wine Tour

Izlet iz Dubrovnika na otok Pelješac nudi jedinstvenu priliku za istraživanje jedne od najpoznatijih vinskih regija Hrvatske. Uz pratnju stručnog vodiča, uronite u svijet vrhunskih vina i otkrijte tajne proizvodnje koje su ovaj kraj učinile slavnim. Degustirajte nagrađivana vina i uživajte u slikovitom krajoliku vinograda koji se prostiru po brdovitim padinama. Posjetit ćete nekoliko tradicionalnih vinskih podruma gdje ćete imati priliku razgovarati s lokalnim vinogradarima, saznati više o njihovim tehnikama proizvodnje i kušati njihove najbolje sorte. Svaka degustacija bit će popraćena objašnjenjem o karakteristikama vina, njihovom podrijetlu i povijesti regije. Osim vinskog iskustva, imat ćete priliku uživati u prirodnim ljepotama Pelješca, s njegovim očaravajućim pejzažima i mirnim okruženjem koje pruža savršen bijeg od gradske vreve.

Ston i Korčula Wine Discovery

Krenite na uzbudljivu vinsku avanturu brodskim izletom iz Dubrovnika. Vaša prva destinacija je povijesni gradić Ston, poznat po svojim drevnim solanama koje datiraju još iz vremena Dubrovačke Republike. Prošećite impozantnim stonskim zidinama, jednim od najdužih obrambenih zidina u Europi, i saznajte više o bogatoj povijesti i važnosti solane koja je nekada bila ključna za ekonomski prosperitet regije. Nakon Stona, putovanje vas vodi do slikovitog otoka Korčule, rodnog mjesta slavnog istraživača Marka Pola. Korčula je poznata po svojim vrhunskim vinima i idiličnim plažama. Posjetite lokalne vinarije gdje ćete imati priliku kušati autohtone sorte vina te uživati u prekrasnom krajoliku vinograda koji se protežu duž otoka. Ovaj izlet, uz pratnju stručnog vodiča, nudi savršenu kombinaciju povijesti i vinskih delicija. Naučit ćete o tradicionalnim tehnikama proizvodnje vina, uživati u degustacijama i otkriti tajne koje čine Korčulu jednom od najpoznatijih vinskih regija u Hrvatskoj.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Ston (@visitston)

 

Nacionalni park Mljet

Izlet iz Dubrovnika u Nacionalni park Mljet pruža jedinstvenu priliku za istraživanje jedne od najljepših prirodnih oaza u Hrvatskoj. Smješten na zapadnom dijelu otoka Mljeta, ovaj nacionalni park nudi spektakularne pejzaže koji uključuju kristalno čista jezera, guste šume i bogatu floru i faunu. Nacionalni park Mljet je raj za ljubitelje prirode, nudeći brojne pješačke i biciklističke staze koje vam omogućuju da u potpunosti istražite njegovu bujnu vegetaciju i raznoliki životinjski svijet. Ovaj izlet je idealan za one koji traže bijeg od svakodnevnog stresa i žele provesti dan u prirodi. Povratak u Dubrovnik planiran je u večernjim satima.

Elafitski otoci

Brodskim izletom iz Dubrovnika do Elafitskih otoka doživite čaroliju jadranskog arhipelaga. Ovaj izlet pruža vam priliku za istraživanje tri najljepša otoka - Koločepa, Lopuda i Šipana, svaki sa svojim jedinstvenim šarmom i prirodnim ljepotama. Tijekom cijelog izleta, uživat ćete u ljepoti prirode i miru koji ovi otoci nude, pružajući savršen bijeg od svakodnevnih briga. Povratak u Dubrovnik planiran je u večernjim satima, što vam omogućava da maksimalno iskoristite dan i potpuno se opustite. 

Dubrovnik All-Inclusive

Bez obzira jeste li obožavatelj serije Game of Thrones ili ne, ovaj izlet iz Splita pruža vam izvanredno iskustvo otkrivanja povijesti i ljepota Dubrovnika. Po dolasku u Dubrovnik, pridružit ćete se stručnom vodiču koji će vam otkriti brojne zanimljive i manje poznate tajne ovog veličanstvenog grada. Uživajte u detaljnom razgledu poznatih lokacija, ali i onih skrivenih kutaka koji često ostaju neotkriveni. Tijekom ture, vodič će vam pružiti uvid u fascinantnu povijest Dubrovnika, uključujući priče o njegovim starim zidinama, povijesnim zgradama i značajnim događajima koji su oblikovali ovaj grad,a nakon razgledavanja uživat ćete u organiziranom ručku. Upoznat ćete se s zanimljivostima i detaljima koji često izmiču prosječnim turistima, čime će vaše iskustvo biti još bogatije i dublje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Torma Kinga (@torma_kinga)

 

Mostar i slapovi Kravice

Ujutro, nakon polaska iz Splita, putovat ćete prema Mostaru, fascinantnom povijesnom gradu u Bosni i Hercegovini. Dolaskom u Mostar, pridružit ćete se iskusnom vodiču koji će vam otkriti sve tajne ovog čarobnog grada. Kroz njegovu bogatu povijest i kulturu, vodič će vas provesti kroz uske uličice starog grada, fascinantne mostove i tradicionalne bazare, pružajući vam uvid u sve ono što čini Mostar jedinstvenim. Nakon kulturnog istraživanja, nastavite svoje putovanje prema slapovima Kravice, jednom od najljepših prirodnih fenomena u regiji. Ovdje ćete moći zaroniti u prirodnu ljepotu ovih impozantnih slapova, uživati u kristalno čistoj vodi i predivnom okruženju. Povratak u Split u večernjim satima. 

Mostar i Međugorje

Polazak iz Dubrovnika ujutro označava početak nezaboravnog putovanja koje vam nudi jedinstvenu priliku za kulturno i duhovno obogaćivanje. Putovanje započinje vožnjom prema Mostaru, gdje ćete imati priliku uroniti u bogatu povijest i kulturu ovog čarobnog mjesta. Mostar, poznat po svom predivnom Starom mostu i starom gradu s uskim uličicama i tradicionalnim bazarima, pruža vam nevjerojatno iskustvo kroz koje ćete otkriti priče i legende koje su oblikovale ovaj grad. Nakon istraživanja Mostara, nastavite svoje putovanje prema Međugorju, malom, ali značajnom duhovnom središtu. Međugorje kao takvo privlači vjernike i posjetitelje iz cijelog svijeta. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mostar info BiH 🌏📸 (@mostarinfobih)

 

Bled i Ljubljana

Krenite iz Zagreba na nezaboravno putovanje koje vas vodi do jednog od najpredivnijih prirodnih i kulturnih dragulja Slovenije. Vaša avantura započinje vožnjom prema slikovitom jezeru Bled, koje je poznato po svom očaravajućem otoku usred jezera i impresivnom dvorcu smještenom na strmoj stjeni iznad vode. Po dolasku, uživajte u šetnji oko jezera, istraživanju pitoresknih staza i uživanju u panoramskim pogledima koji su inspirirali brojne umjetnike i pisce. Posjetite otok Bled, na kojem se nalazi povijesna crkva s jedinstvenim zvonom koje, prema legendi, ispunjava želje, te se popnite na dvorac Bled, gdje ćete uživati u fascinantnoj povijesti, muzeju i zapanjujućim pogledima na jezero i okolni krajolik.

Ljepote Kotorskog zaljeva

Krenite na cjelodnevni izlet iz Dubrovnika i otkrijte čari Kotorskog zaljeva, jednog od najimpresivnijih prirodnih i kulturnih dragulja Jadranskog mora. Vaša avantura započinje rano ujutro, kada ćete se ukrcati na udoban prijevoz koji će vas odvesti prema ovom predivnom dijelu Crne Gore. Tijekom cijelog izleta, bit ćete očarani spektakularnim obalnim pejzažima, kristalno čistim morem i povijesnim gradovima koji čine Kotorski zaljev posebnim. Vodič će vam pružiti sve potrebne informacije i osigurati da vaše iskustvo bude informativno i ugodno.

A kako bismo vam dodatno uljepšali ljeto, Elle.hr vam daruje 10% popusta na sve izlete uz kod ELLECROATIA10, koji vrijedi do kraja kolovoza. Ne zaboravite napuniti mobitele, ponijete zaštitu za sunce i primjerak Elle časopisa i uživajte u ljetu bez muke!

 

 

Lifestyle