Zalando
//

Zalando

Među najutjecajnijim gradovima su Berlin, Pariz i Stockholm, svaki oblikujući modnu scenu kroz svoje jedinstvene kulturne narative. To potvrđuje i nedavno istraživanje projekta Cultural Ties, koje su proveli agencija za istraživanje YouGov i Zalando*. Čak 22 posto ispitanika ovog istraživanja izjavilo je da na njihovu modnu estetiku najviše utječu lokalne zajednice, dok influenceri i glazbenici zaostaju s tri, odnosno dva posto niže. To nam pokazuje kako se streetwear sve više vezuje uz osobni identitet i lokalnu kulturu, pa smo istražili koji trendovi oblikuju uličnu modu u Berlinu, Parizu i Stockholmu.

Edgy i eklektični Berlin

berlin
zalando //

berlin

Berlinska streetwear scena sinonim je za kreativnost i individualnost. Bogata povijest grada i raznolika kultura potiču eksperimentalni pristup modi, čineći ga žarištem za trendsetere. Lokalci u Berlinu preferiraju oversized siluete i slojevite kombinacije, a ovaj sirovi, neuredni stil odražava pobunjenički duh i umjetničku živahnost grada. Zato na Zalandu najviše pretražuju pojmove Fenty Creeper i Reebok Instapump Fury 94, a među popularnim trendovima su gothcore i maskirne hlače.

zalando
//

zalando

Chic i sofisticirani Pariz

Pariz se smatra modnom prijestolnicom, a njegova streetwear scena odražava spoj visoke sofisticiranosti i opuštenog, pariškog stila – drugim riječima, Parižani vole udobne i nosive odjevne kombinacije koje izgledaju kao da se nisu previše trudili.

pariz
zalando //

pariz

Sakoe i strukirane jakne često kombiniraju s ležernim komadima, odajući dojam opuštene elegancije. Njihovim streetwearom dominiraju neutralne palete boja, uz jedinstvene modne dodatke - poput upečatljivih torbi i posebnih cipela - kako bi nadogradili svoje modne kombinacije. To potvrđuju i podaci gore spomenutog istraživanja, prema kojima Parižani na Zalandu najviše pretražuju vrećaste torbe, predimenzionirane kapute i opuštene traperice niskog struka. Slojevito oblačenje jedan je od ključnih trendova pariške ulične mode, s naglaskom na različite teksture i siluete, a dugi trench kaputi i uske dolčevite primjer su modnog rješenja za sezonu promjenjivog vremena pred nama.

zalando
//

zalando

Stockholm kao predvodnik futurističke i funkcionalne mode

Stockholmski streetwear naglašava važnost funkcionalnosti i inovacije, duboko ukorijenjene u skandinavskim dizajnerskim principima. Fokus outfita stavlja se na dugotrajnost i otpornost na vremenske uvjete, a mnogi brendovi koriste inovativne materijale koji zadovoljavaju klimatske uvjete grada, dok su istovremeno vrlo trendi.

Stockholm
zalando //

Stockholm

Iako poznati po minimalizmu, lokalci ovog grada često u outfite dodaju modne dodatke živih boja kako bi osvježili inače suzdržane kombinacije, pokazujući razigrani stav grad, ali i svoj vlastiti. Odražavajući aktivan stil života grada, athleisure komadi poput trenirki i elegantnih tenisica su osnove svakog dobrog outfita, istovremeno nudeći udobnost i dobar stil. Zato ne čudi što na lokalnoj Zalando stranici najviše pretražuju Nike V2K Run tenisice, veste rugby stila i svima dobro poznate Timberland 6 inch Premium Boot čizme.

zalando
//

zalando

* Istraživanje YouGov:
Sve podatke, ako se ne navodi drukčije, dostavio je YouGov Plc. Ukupan je uzorak bio 20.049 odraslih osoba. Terenski je rad obavljen od 26. kolovoza do 6. rujna 2024. Anketa je provedena na internetu. Rezultati su ponderirani i reprezentativni za odrasle osobe cijele Europe* i UK-a (u dobi od 18 godina i starije).
Moda