copenhagen street style
Sarah Ellen Treacher //

copenhagen street style

I dok su dizajneri i urednici dolazili gledati revije, i sami su od ulica grada napravili modnu pistu. Od glasnog luksuza do elegantnog stila i kaubojskog šarma, Zalando donosi glavne trendove uočene na ulicama Kopenhagena:

NE BAŠ TIHI LUKSUZ 

Glasan luksuz – trend za one koji žele osloboditi svog unutarnjeg maksimalista. Ukrasi, odvažne boje i luksuzne tkanine viđeni su po cijelom Kopenhagenu. Suprotno od 'tihog', ovaj trend je usmjeren na naglašavanje luksuza, s pretjeranim siluetama i dojmljivim dodacima – zamislite XL šešir koji je na kanskom filmskom festivalu nosila glumica Anya Taylor-Joy. Praktičnost? Nosivost? Zaboravite na to – ovo je trend za one koji žele privlačiti pažnju.

PROZIRNO SVUDA OKO NAS

Trend koji ne ostavlja puno mašti na volju, svakako je nošenje komada od prozirnih tkanina popularnih i ove sezone. Od Birgitte Herskin do brenda REMAIN, prozirna odjeća pojavila se u gotovo svakoj kolekciji SS25 dizajnera, bilo da je riječ o muškoj ili ženskoj modi. I na ulicama Kopenhagena su se prozirne haljine, košulje i suknje vijorile na vjetru. Ova tkanina više nije rezervirana samo za donje rublje - donje rublje počelo se nositi i “izvana”. 

LJUBAV PREMA ČIPKI

Bilo da se radi o čipkastoj suknji, košulji ili haljini a la Rosalía Olympics Prelude, izbor materijala koji se nekada smatrao skromnim sada pripada visokoj modi, a čak su Gucci i Preen predstavili čipku u svojim kolekcijama AW24. Modni insajderi su viđeni po cijelom Kopenhagenu kako nose fino protkane haljine i čipkaste suknje u kombinaciji s trapericama.

DOBRO SKROJENA ODJELA

Od klasičnog čistog kroja do kockastih, predimenzioniranih sakoa s jastučićima kakve nosi Hailey Bieber, inspirirani 80-ima – krojena odijela svih oblika simbol su korporativne moćne žene. S njima ne možemo pogriješiti. Kao što smo vidjeli na Copenhagen Fashion Weeku, kombiniranje elemenata klasičnog odijevanja s ležernijim, udobnijim odjevnim predmetima pravi je izbor za sve koji vole ovaj trend. Uzmite klasičnu uredsku košulju brenda Citizen of Humanity, ali je kombinirajte sa širokim džemperom i odijelom opuštenog kroja. Idete li u ured ili dolazite iz teretane? Tko će znati…

POVRATAK KAUBOJSKOG STILA

Ako ste voljeli trend duplog trapera, veselit će vas da je u trendu tzv. “trostruki traper”. Western stil ne pokazuje znakove usporavanja, a dokazuju to modni znalci koji su kroz tjedan pokazali ljubav prema ovome trendu. Zamislite kaubojske šešire, čizme, vezice od trapera i odmetnički stil.

Ali ključ za dobro nošenje ovog stila je usklađivanje nijansi trapera. Uzmimo za primjer outfit urednice DEI za Vogue Scandinavia Mone M. Ali - outfit je činila predimenzionirana traper jakna, halter top i suknja upotpunjena s kaubojskim šeširom.

PRIM AND PREPPY

Miu Miu look školskih uniformi i “modern academia” trend viđeni na SS24 modnim pistama sazrijeli su u prim and preppy trend. Sezona SS25 pokazala je kako je sada ovaj trend prožet elementom bez rodnosti, nježnijim paletama boja i mašnama – vidjeli smo ružičaste i pastelne nijanse, pletene kardigane i bijele čarape na revijama i ulicama Kopenhagena. 

Iako u ovome trendu još uvijek ima mjesta za klasične profesorske hlače i trenirke, novi, nježniji izgled koji podsjeća na eleganciju princeze Diane iz 90-ih pokazao se pobjedničkim izborom svih fashionistica.

ŠARMANTNE TORBE

Inspirirane francuskom glumicom i ikonom stila Jane Birkin, torbice na kojima se nalaze biserni lančići, medvjedići, dragulji i male plišane igračke viđene su po cijelom gradu. Kad je u pitanju trend privjesaka i ukrasa na torbama, vrijedi pravilo što više, to bolje. Što se samih torbi tiče, kompaktna Vivienne Westwood je najpoželjniji izbor.

BEŽ JE NOVA CRNA

Šik i elegantna, bež boja zajamčeno će u ovim ljetnim danima održavati našu tjelesnu temperaturu pod kontrolom. Zakopčane bluze, prsluci i lagani, elegantni kardigani upareni s odgovarajućim hlačama na crtu, bili su prvi odabir trendsetera, dokazujući da tihi luksuzni trend još uvijek stvara dosta buke u svijetu mode. Za potpunu bež estetiku, kombinirajte bilo koji komad s futurističkim sunčanim naočalama i štiklama s uzorkom zmijske kože.

Moda