Jelena Veljača
//

Jelena Veljača

Modni svijet se ponovno probudio. Nakon kratke i jedva primjetne stanke brojni modni entuzijasti s nestrpljenjem očekuju kolekcije za sezonu proljeće/ljeto 2025., a prvi na rasporedu je Copenhagen Fashion Week. Glavni grad Danske s godinama je stekao reputaciju metropole s najboljom uličnom modom u Europi za koju su "kriv" njegovi stylish stanovnici, ali i brojne utjecajne osobe iz modne industrije koje su ga trenutno okupirale. 

Po čemu je street style scena Kopenhagena toliko posebna?

Odgovor na ovo pitanje je autentičnost i inovativnost. Za razliku od Londona, Milana, Pariza, pa čak i New Yorka, od street style scene u Kopenhagenu uvijek možemo očekivati nešto inovativno. Upravo je zato ovaj grad postao pogodan teren za sve modne kreativce koji se ne boje koristiti odjeću kao alat izražavanja i komuniciranja, ali i brojne modne trendove koji kroz nekoliko mjeseci zahvate cijeli svijet. 

S tim rečeno, uličnu modu u Kopenhagenu uglavnom karakteriziraju oversized komadi, vibrantne boje kao i spoj nespojivog, poput duge haljine ispod koje vire lanene šarene hlače. No, ono što je najfascinantnije kod skandinavske mode je to što ova kombinaciji koju jedva možete vizualizirati u glavi, zapravo izgleda jako dobro. Kako im to uvijek uspije ne znamo, ali nekako svaki put iznova i iznova dokažu da je spoj totalne nonšalancije s onim svima dobro poznatim skandinavski minimalizmom, itekako moguće.

To im je pošlo za rukom i ove godine, pa su već drugi dan tjedna mode, društvene mreže preplavile fotografije stylish djevojaka u oversized haljinama, leopard hlačama, i trendi modnim dodacima poput gumica za kosu u vibrantnim bojama. 

I dalje su u fokusu neočekivani sportski komadi koji se uspješno kombiniraju uz najelegantnije dodatke poput kitten cipela na petu, kao i sveprisutni boho stil kojim se odaje počast skandinavskog ljetu. Ove godine nije manjkalo ni neizbježnih monokromatskih kombinacija kao što su all black ili još bolje, all pink varijante. 

Bilo je tu i nekoliko zanimljivih rock-chic dodataka kao što su kožni korzet i šljokičasta suknja koje su street style zvijezde uspješno primirile uz par visokih čizama i denim jakni. Po ovome što smo vidjeli, fokus je i dalje na upečatljivoj crvenoj i zelenoj boji, a ne manjka ni plave, posebno kada govorimo o cipelama i torbama. 

Sve u svemu, Kopenhagen street style scena je na sreću ispunila naša očekivanja, a u nastavku izdvajamo nekoliko modnih kombinacija u kojima ćete nas sigurno vidjeti na jesen!

Moda