Louis Vuitton
Launchmetrics //

Louis Vuitton

Izdvojiti najbolje scenografije s ovosezonskih Tjedana mode nije lak zadatak. Nekada mi se čini kao da se brendovi više potrude oko scene i atmosfere određene kolekcije nego odjeće koju prikažu. To naravno nije slučaj sa svima, pa se tako uvijek izdvoje oni koji savršeno izbalansiraju scenografiju s komadima koje prikazuju i uvedu nas u neku svoju do sada neispričanu priču. Najbolji primjer je bio Karl Lagerfeld, legendarni dizajner i vizionar poznat po spektakularnim scenografijama koje su pratile njegove revije. Njegov rad, posebno za Chanel, transformirao je modne piste u čarobne svjetove, a Lagerfeld je scenografiju koristio, ne samo za vizualni dojam, već i kao alat za prijenos emocija i ideja. Naravno, nije samo modni dizajner taj kojem idu zasluge za scenografiju. One idu u ruke ljudima kojima je dizajn i arhitektura u malom prstu, a među njima se već desetljeća izdvajaju imena kao što su Etienne Russo, Alexandre de Betak, Stefan Lubrina i drugi kreativci koji imaju svoje agencije koje godinama surađuju s najvećim imenima modne industrije. 

Chanel S19
Launchmetrics //

Chanel S19

Chanel F17
Launchmetrics //

Chanel F17

Prošlog mjeseca mogli smo vidjeti djela nekih od spomenutih genijalaca poput scenografije koju je Alexandre de Betak dizajnirao za 100. obljetnicu brenda Fendi. Modeli su izlazili iz "kutije" odnosno cijela pista je bila kockastog oblika, a moramo spomenuti i jedinstvenu scenografiju koju smo vidjeti na Louboutin reviji u Parizu. Christian Louboutin i David LaChapelle su udružili snage i transformirali Piscine Molitor bazen u vizualni spektakl, ukrašen šarenim projekcijama, razigranim fontanama i divovskim parom Louboutinovih cipela. Tu su se još svakako istaknuli i Coperni koji je kolekciju prikazao u čarobnom Disneylandu, ali i Balenciaga na čijoj su reviji modeli šetali po ogromnom stolu. Uistinu je teško izdvojiti samo neke scenografije koje su obilježile još jedan modni maraton u nizu, ali kako bi si malo olakšala zadatak, fokus sam stavila na gradove, odnosno New York, London, Milano i Pariz i iz svakog izdvojila po jednu reviju čija me scenografija odvela u neki drugi, samo dizajneru poznati svijet. 

New York - Tommy Hilfiger

Za svoju reviju proljeće/ljeto 2025., Tommy Hilfiger je pretvorio trajekt Staten Island u plutajući modni raj. Brod s nautičkim elementima poput užadi, prevelikim sidrima i jedrima koja su vijorila u pozadini i pista, odnosno istrošen drveni podovi, stvorili su jedinstveno iskustvo koje je dočaralo spontanost i avanturu života na moru. 

London - Simone Rocha

Kolekcija Simone Roche bila je prikazana u Old Baileyju, središnjem kaznenom sudu Engleske i Walesa. Poznat po tome što je domaćin nekih od najvažnijih suđenja u britanskoj povijesti, sudski kompleks sa svojom impozantnom arhitekturom postavio je neočekivano dramatičan ton za kolekciju. Modeli su hodali pistom strogih sudnica, dok su njihovi meki outfiti u potpunosti odudarali od estetike prostora. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli SIMONE ROCHA (@simonerocha_)

Milano - Bottega Veneta

Scenografija Bottega Veneta revije za proljeće/ljeto 2025. bila je pravo iznenađenje na milanskom Tjednu mode. Umjesto uobičajenih klupa i stolica, Matthieu Blazy je odlučio transformirati samu funkciju sjedenja u ključni dio priče koju je želio ispričati. Inspiriran djetinjstvom, radosti otkrivanja i bezbrižne igre, postavio je nekoliko kožnih stolica u obliku životinja koje su se nizale uzduž piste. S niskim, vrećastim naslonjačima Blazy je omogućujući publici osjeti duh razigranosti koji je bio u srži same kolekcije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli designboom magazine (@designboom)

Pariz - Louis Vuitton

Louis Vuitton pista za kolekciju proljeće/ljeto 2025. bila je izrađena od posloženih Louis Vuitton kovčega. Svaki kovčeg, ukrašen ikoničnim LV monogramom stvorio je patchwork efekt koji je rezonirao s retro-futurističkim siluetama kolekcije. Prigušena rasvjeta također je pridonijela atmosferi pojačavajući fluidnost odjevnih komada koji su se kretali s modelima., a cijeli događaj odvijao se u veličanstvenom ambijentu Louvrea. 

Louis Vuitton
Launchmetrics //

Louis Vuitton

Louis Vuitton
Launchmetrics //

Louis Vuitton

Moda