Max Mara ss25
launchmetrics //

Max Mara ss25

Znanstvenici i matematičari tipovi su koji neuredan stari svemir svode na niz elegantnih jednadžbi. Max Mara pronalazi inspiraciju u disciplini koja od svojih učenika zahtijeva da vjeruju da je mačka istovremeno živa i mrtva, te istražuje zadivljujući svijet iracionalnih, imaginarnih i transcendentalnih brojeva. Tko je rekao da u matematici nema misterija?

Max Mara ima običaj da u prvi plan stavlja žene pionirke iz povijesti. U Aleksandriji u četvrtom stoljeću susrećemo matematičarku, filozofkinju, astronomkinju i veoma voljenu učiteljicu Hipatiju. Velik dio Hipatijinog rada razvijen je od Pitagore. Te jednadžbe, izražene dijagramskim trokutima, nalik su jednostavnim strelicama koje krojačica koristi da transformira ravnu plahtu u trodimenzionalnu živu strukturu; čarobne, mistične strelice. Tako često maskirani ili kamuflirani, ovdje se ponosno proglašavaju. Od svježeg pamuka, prošiveni su izvana, dajući kroju i kaputima trigonometrijski zaokret.

Raspoređeni u asimetrične klastere poput origamija koji se šire od jednog ramena ili boka, novi su pogled na drapirane haljine Hipatijina vremena. Pletene suknje i haljine u stupčastom obliku s konturnim prianjajućim rebrima daju nagovještaj visoke svećenice. Inspirirani Hipatijinim radom na rezanju stožaca pod različitim kutovima, matematički iscrtani eliptični kulisovi stvaraju intrigantne konstrukcije koje otkrivaju segment trbuha, komad ramena ili cijela leđa. Elegantna silueta oslanja se na jakne s novim oblikom ramena; oštre, četvrtaste i uske.

Teorija kaosa govori nam da očekujemo neočekivano. U kolekciji koja se temelji na geometriji, preciznosti i artikulaciji, tu su besprijekorne linearne tkanine, gabardini i traper haut de gamme koji su skloniji inženjerstvu, ali tu je i zgužvana svila trajno iskrižana nasumičnim naborima. Kada je estetika neodvojiva od detaljne tehničke konstrukcije, čak i skromna košulja od poplina može se uzdići do dizajnerske razine.

Max Mara predstavlja cijeli niz kako bi testirao tu hipotezu. I usput, što bolje govori o 'ljetu u gradu' od čiste pamučne košulje ili košulje zamotane oko struka? U bojama posuđenim iz bočica u laboratoriju; kristalno bijela, bakreni oksid, crn i ugljik, smeđe bočice, plava zdjela i srebrni nitrat, Max Mara odiše hladnom, čarobnom kemijom. Magija? Nije li to u suprotnosti sa znanosti? Kurt Vonnegut je na to odgovorio kada je napisao: “Znanost je magija koja djeluje”.

Moda