Marni ss25
launchmetrics //

Marni ss25

Ovu su godinu definitivno obilježili western trend i jasna boho chic era inspirirana ranim sedamdesetima, pa nas stoga nimalo ne čudi što se svjetla modnih reflektora polako usmjeravaju na onu najglamurozniju eru ikada - osamdesete. Reference na razdoblje dekadencije i pretjerivanja, te njegovih disco početaka smo uočili za vrijeme prvog dana Tjedna mode u Milanu, posebice u novoj Marni kolekciji, ali i prvoj službenoj Fiorucci reviji nakon dugo vremena.

Vječno zanimljivi Marni pod vodstvom Francesca Rissa se ove godine okrenuo country club siluetama koje lako možemo pripisati seriji Dinastija. Jedna opskurna referenca, koja bi ujedno vrlo lako mogla vratiti omraženi trend tankih obrva, je bila ona na filmove Johna Watersa u kojoj je glumila drag kraljica Divine.

Kaotična kolekcija puna prenaglašenih ramena, maksimalističkih floralnih printeva i kožnih košulja je svoj vrhunac dobila pred sam kraj kolekcije, kada su izašle nove verzije Rissovih kolažiranih haljina koje su ove godine osvojile Hunter Schafer i Charli xcx.

S druge strane, ovo izdanje Tjedna mode u Milanu je bila posebna po povratku otpisanog brenda Elija Fioruccija. Apsolutni povratak kralja disco ere koji je svoje trgovine pretvarao u dnevne i noćne klubove je dočekan s oduševljenjem, a predstavljena je i prva kolekcija nove kreativne direktorice Francesce Murri.

Fiorucci trgovina u New Yorku je bila mjesto okupljanja raznih velikih imena tog doba, od Andyja Warhola do talijanske megazvijezde Loredane Berté. Neke od tih referenci se dakako mogu vidjeti u ovoj kolekciji, pa čak i onaj klasični, talijanski humor i ironija svojstvena Moschinu, Fioruccijevom spiritualnom i puno uspješnijem nasljedniku.

Disco era šljokice, prozirne kombinacije složene preko uskih spandex kombinezona nas ne mogu podsjećati ni na što drugo, nego na zlatno razdoblje kućnih fitness videa i samih početaka MTV spotova.

S druge strane, Fendi je jučerašnjom revijom proslavio 100 godina postojanja brenda, a kroz kolekciju se referirao na sve žene i sva razdoblja koja su obilježila ovog modnog giganta.

Uz apsolutnu hit torbicu godine, unutar kolekcije se pronašlo i nekoliko lookova koji su se sigurno referirali na rane osamdesete i disco eru.

Izgleda da se konačno, ali lagano odmičemo od boho chic estetike i vladavine prve kolekcije Chemene Kamali za Chloé. Vjerujemo kako je Anthony Vaccarello iz Saint Laurenta jedva dočekao ove vijesti.

Moda