Motel Destino
cinehill lauba //

Motel Destino

Sjajnu atmosferu iz prekrasnog ambijenta Gorskog kotara festival Cinehill donosi i na zagrebački asfalt. Točnije, u jednu od najvažnijih gradskih kulturnih institucija – Laubu. Kuća za ljude i umjetnost ugostit će od 29. kolovoza do 8. rujna reviju najboljeg s više nego uspješnog prvog izdanja festivala održanog u potpunosti održanog u Gorskom kotaru.

Atraktivan program otvara Motel Destino čuvenog brazilskog redatelja i gosta ovogodišnjeg Cinehilla, Karima Aïnouza. Govoreći o ovom erotskom trileru koji se odvija u neonski osvijetljenom jeftinom motelu za seks na obali Brazila, Aïnouz je na Petehovcu izjavio kako je imao fizičku potrebu napraviti zaista vedar, živopisan i energičan film.

Drugog dana na rasporedu je Priča o Eduardu Limonovu redatelja Kirilla Serebrennikova, kontroverzna biografija još kontroverznijeg ruskog pisca u glumačkoj izvedbi Bena Whishawa.

Zagrebačku premijeru doživjet će i Tuesday, dugometražni prvijenac hrvatske redateljice Daine Oniunas Pusić s Julijom Louis-Dreyfus, popularnom Elaine iz Seinfelda u glavnoj ulozi. Film u produkciji ugledne američke nezavisne kuće A24, već zapažen na festivalima, predstavit će sama redateljica.

U istoj produkciji snimljen je i Janet Planet, američki nezavisni film koji će zaključiti prvi tjedan programa u Laubi. Redateljski prvijenac poznate dramatičarke Annie Baker duhovita je drama o odrastanju i majčinstvu.

Na početku drugog tjedna programa prisjetit ćemo se prošlogodišnjih pobjednika Cinehilla – dojmljive bugarske drame Blagina pouka i kanadsko-francuske priče o odrastanju Jezero Falcon.

Intrigantan filmski niz nastavlja Kalak, impresivna drama o posljedicama seksualnog nasilja, ambijentirana na Grenlandu. Dvostruki dobitnik San Sebastiana u režiji Isabelle Eklöf, još jedne gošće ovogodišnjeg festivala, vodi nas u zanimljivu kulturu urbaniziranih grenlandskih Inuita.

Srca gledatelja u Gorskom kotaru osvojila je i talijansko-hrvatska koprodukcija Denni i Sergio. U ovoj crnohumornoj drami desetogodišnji Denni smišlja plan kojim bi spasio majku od očeva zlostavljanja angažirajući „superubojicu“, zapravo sitnog lopova bez pravog iskustva s ubijanjem.

Pretposljednji dan revije u Laubi bit će u znaku romantične crne komedije Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu. Ovaj festivalski hit s čak četiri nagrade u Veneciji prati dvoje usamljenika koji nalaze nešto zajedničko - mladu vampiricu, preosjetljivu da bi ubijala, i tinejdžera sklonog samoubojstvu.

Projekciji ovog filma prethodit će iste večeri i zagrebačka premijera domaćeg filma Stranac uz prisustvo redatelja Milorada Milatovića i članova ekipe. Ovo kratkometražno ostvarenje s Antonijom Nuićem i Ninom Violić u glavnim ulogama istražuje prolazne odnose u životu usamljenog taksista tijekom jedne noći.

Za kraj ostavljena je prava filmsko-glazbena poslastica - Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa, posveta nedavno preminulom frontmenu kultne grupe u režiji ovogodišnjeg Mavericka i gosta festivala Juliena Templea.

Happy hour

Za ljepši uvod u projekciju, Lauba svake večeri od 20 sati poziva na vinsku uvertiru uz happy hour s vinima udruge Bregovita Hrvatska po promotivnim cijenama.

Ulaznice za cijeli program već su u pretprodaji, kako one pojedinačne, tako i paket od pet ulaznica po povoljnijoj cijeni. Mogu se pronaći putem poveznice.

Pop kultura