Noctes Aquae Iasae
Noctes Aquae Iasae //

Noctes Aquae Iasae

Moćni glasovi opernih pjevača, koji inače pjevaju na najpoznatijim svjetskim pozornicama, zasjat će nesvakidašnjom ljepotom. Prva večer u petak, 6. 9., rezervirana je za Tomislava Mužeka i Suzanu Češnjaj. Drugu večer, 7.9. pozornicu u jedinstvenom arheološkom parku preuzima Harlequin Art Collective, a veliko finale, odnosno Operna Gala večer Baritenorissimo održat će se u nedjelju, 8. rujna uz nastup deset opernih pjevača, koji će izvoditi skladbe raznih skladatelja, uz dirigiranje renomiranog Corrada Valva. Svi koncerti počinju u 19.30 h, a ulaz je besplatan.

Naš najbolji tenor, Tomislav Mužek, česti gost najvećih svjetskih pozornica i njegova supruga, sopranistica Suzana Češnjaj, odabrali su za petak svojevrstan potpourri romantičnih skladbi. Dok će u prvom dijelu koncerta pjevati talijanske kancone, drugi dio je posvećen hrvatskim ljubavnim napjevima, kao što su oni iz Tijardovićeve operete: “Splitski akvarel” ili Ruždjakova: “Lehka noć”.

Harlequin Art Collective za posjetitelje u subotu priprema nešto potpuno novo, spaja nespojivo, a pet akademskih glazbenika bez sumnje će zaintrigirati pažnju posjetitelja stvarajući novi i neobičan zvuk naizgled nespojivom kombinacijom glazbala i glasa. Njihov su odabir skladbe J.S.Bacha.

Operna Gala večer Baritenorissimo naziv je svojevrsnog glazbenog mozaika deset glazbenih umjetnika, koji će u solo izvedbama ili duetima u nedjelju dočarati višestoljetnu ljepotu skladbi hrvatskih skladatelja poput onih Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca, no i Leonarda Bernsteina; a zapjevat će Jelena Štefanić, Domagoj Dorotić, Martina Tomčić, Sofija Cingula, Marija Lešaja, Darija Gazdek, Simon Lee, Roberto Cresca, Jurica Kapun i Davor Nekjak, uz vrsno vođenje Corrada Valva.

Umjetnici pripremaju  i jedno raspjevano iznenađenje, u Atriju Staroga grada održat će u subotu ujutro, u 10 sati kratki koncert za bebe i malu djecu.

Umjetnička direktorica festivala, operna pjevačica Jelena Štefanić prisjetila se početaka: “Prije četiri godine održalo se prvo izdanje festivala. Bili smo jako sretni jer je stiglo 300 posjetitelja, no sljedeće godine taj se broj udvostručio. Zahvaljujući sjajnim reakcijama festival ove, kao i prošle godine traje tri dana, a želja i organizatora, pa tako i moja, jest da prostor arheološkog lokaliteta u Varaždinskim Toplicama postane operna pozornica.

“Održavanjem festivala razvijamo novi kulturno turistički proizvod. Želimo ponuditi iznimno kvalitetan programski sadržaj te ga u nekom trenutku i proširiti na cijelu godinu. Sjedinjavanjem glazbene umjetnosti renomiranih umjetnika sa svjetskih pozornica i arheološke baštine od iznimnog značaja želimo izgraditi prepoznatljivost našeg gradića u visokim kulturnim krugovima. Cilj nam je da ovaj festival postane mjesto susreta ljubitelja opere i kulture, prepoznatljiv u ovom dijelu Europe upravo po važnosti i ljepoti očuvane i prezentirane arheološke baštine”, naglasila je Lana Husnjak, direktorica TZ grada Varaždinske Toplice.

Ova se manifestacija održava uz veliku podršku Grada Varaždina, Ministarstva kulture RH, Zavičajnog muzeja Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije kojima se organizator od srca zahvaljuje.

Detalje o programu, kao i sve ostale informacije pogledajte na: www.visit-toplice.com

Pop kultura