Lady Dior
Launchmetrics //

Lady Dior

Velika većina it torbica današnjice su taj status dobile pukom slučajnosti, a neke od njih zapravo nikada nisu treble ni ugledati svjetlost dana. Ne želimo ni zamisliti svijet u kojem je Fendi Baguette ostala samo skica ili Balenciaga City koja se nije svidjela tadašnjim supermodelima poput Naomi i Kate koje su ju lansirale u svjetsku popularnost. Slično se zamalo dogodilo i Lady Dior, odnosno prvenstveno poznatom kao Chouchou (fr. omiljena), za vrijeme kreativnog direktora Gianfranca Ferrea.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tᖺᙓ 𐌾ᗝᒪᖙ Tᖇᓮ𐌾𐌾ᙓᖇ (@trustmeiknowbetter)

Danas u modnim analima poznatiji kao ‘arhitekt mode’ po svojoj originalnoj vokaciji i konceptualnim krojevima, vladavina Gianfranca Ferrea nerijetko ostaje zaboravljena u povijesti Diora. Naravno, izuzetno je nezahvalna pozicija biti kreativni direktor Diora nakon Marca Bohana, koji je brend čuvao od propasti gotovo 30 godina i još nezahvalnije je biti prethodnik maestralnom Johnu Gallianu. Ipak, Ferreu dugujemo neke od najboljih Dior kolekcija u povijesti kuće, ali i potpis iza ove kultne torbice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli 1stDibs Style (@1stdibsstyle)

Iako je dizajnirana još rane 1994., svjetlost dana je ugledala tek na ruci princeze Diane pri njenoj posjeti Francuskoj tijekom 1995. Sudaru svjetova je kumovala tadašnja francuska prva dama Bernadette Chirac koja je tada bila na vezi s nekoliko kultnih modnih kuća u potrazi za savršenim poklonom za englesku princezu. Vjerujemo da je Dior odabran iz povijesno bitnih razloga, s obzirom na to da Christianu Dioru francuska moda, ali i država, duguje brzu i uspješnu revitalizaciju francuske modne industrije nakon završetka II. svjetskog rata. Sreća u nesreći s ovom torbicom je ta što ju nisu prikazali ni na jednoj reviji do tada, iako se razmišljalo čak i o napuštanju tog dizajna u zamjenu za neki drugi, potencijalno suvremeniji oblik. Chirac je bila oduševljena torbicom i smatrala je da će se isto osjećati i sama princeza Diana. Srećom, bila je u pravu i time je u potpunosti promijenila sudbinu torbice koja je preko godinu dana skupljala prašinu u ateljeu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Royal Family (@royal_family_history)

Princeza Diana je već po izlazu iz aviona u Parizu viđena s ovom torbicom na ruci, a modni i svi drugi mediji su odmah zapazili novi dizajn. Do kraja te godine se prodalo preko 200 tisuća primjeraka ove torbice u njenom originalnom crnom izdanju sa zlatnim ukrasima, a već iduće je godine preimenovana iz Chouchou u Lady Dior. Ostalo je povijest.

Lady Dior je dan danas značajni simbol Diora, a kroz rad raznih kreativnih direktora je dobila bezbroj izdanja u raznim bojama, materijalima i oblicima. Ipak, ono što Lady Dior čini prepoznatljivom u svim njenim oblicima su plosnate ručke od kožom obloženog drveta, te privjesak s imenom Dior u obliku rastavljenih slova. Cannage motiv kojim je izvezena torba, odavno značajan za Dior, je izvučen iz stolica koje su se nalazile u poznatom salonu u Avenue Montaigne, s kojih su klijentice i mediji promatrali najnovije kolekcije visoke mode samog osnivača.

Dior je s vremenom prepoznao važnost ove torbice i u umjetničkom smislu, te ju svake godine prepusti u ruke multidisciplinarnim umjetnicima kako bi od nje napravili prava remek djela. Putujuća izložba Lady Dior as seen by je obišla neke od najvažnijih muzeja moderne umjetnosti diljem svijeta u kojima su prikazane Lady Dior torbice od nekonvencionalnih materijala poput stakla, Lego kocki, gline ili kože oslikane poput umjetničkog platna.

Iz sezone u sezonu, nemoguće je zamisliti Dior reviju bez barem jedne ili više varijanti Lady Dior torbice. Trenutno se nalazimo u eri Marije Grazie Chiuri koja ju je dodatno pojednostavila i uvela materijale poput platna i perforirane kože. Trenutna verzija torbice se oblikom ne razlikuje znatno od originalne, no zamijenjen je njen patentni zatvarač s preklopom koji se osigurava magnetom. U skladu s njenim utilitarističkim pogledom na žensku modu i modne dodatke, Chiuri je time riješila jedini problem praktičnosti s ovom torbom, pošto su se klijentice redovno žalile kako im uski otvor s patentnim zatvaračem redovno oštećuje rukave ili nakit pri vađenju stvari iz torbe.

Lady Dior je od svog prvog izlaska na ruci vječne princeze stila Diane postala kulturni i modni fenomen koji se ni nakon 30 godina ne zaustavlja. Vječni je simbol elegancije koju Dior predstavlja od svojih samih početaka, ali i jedan od simbola ponosa čitave Francuske u suvremenom dobu.

Moda