Sinead O'Dwyer SS25
James Cochrane/Zalando //

Sinead O'Dwyer SS25

U skopu tjedna mode u Kopenhagenu, Zalando Visionary Award osmišljen je kako bi prepoznao i slavio dizajnere i brendove s vizionarskim pristupom modi, posebno u područjima pozitivnog društvenog utjecaja, inkluzivnosti i održivosti. Zalando Visionary Award tako nije samo nagrada, već platforma koja potiče značajne promjene unutar modne industrije, a ove godine osvojio je londonski brend Sinéad O’Dwyer koji se uspio istaknuti svojim snažnim vrijednostima i jasnom vizijom za budućnost mode.

Zalando Visionary Award: Platforma za promjene

U svom posljednjem izdanju, nagrada je istaknula važnost tih vrijednosti, s posebnim naglaskom na to kako dizajneri i brendovi unose pozitivan društveni utjecaj i inkluzivnost u svoje kolekcije. Nagrada se temelji na tri ključna stupa: kreativnosti i dizajnu, pozitivnom društvenom utjecaju i inovacijama. Dizajneri koji su se natjecali za nagradu morali su pokazati izvrsnost u barem jednom od tih područja, uz ispunjavanje zahtjeva za održivost tjedna mode u Kopenhagenu. Sve je to od ruke pošlo Sinéad O’Dwyer, dizajnerici iz Londona poznatoj po svojim promišljenim modnim komadima koji su namijenjeni ženama i osobama svih oblika i veličina. Nagradom od 50.000 eura, financijskom podrškom za reviju i mentorstvom stručnjaka za održivost i opskrbni lanac Dio Kurazawe, Sinéad O’Dwyer je sada na dobrom putu da ostavi još veći utjecaj na modnu industriju.

"Everything Opens To Touch" 

Sinéad O'Dwyer je na tjednu mode u Kopenhagenu premijerno predstavila svoju iščekivanu kolekciju za proljeće/ljeto 2025. pod nazivom "Everything Opens To Touch". U idiličnom okruženju Opera Parka, O'Dwyer je vanjski prostor pretvorila u zavodljivu kulisu sanjivog, sunčanog ljeta. Kolekcija je bila potpuno uranjajuće iskustvo, obogaćeno evokativnim zvučnim krajolikom koji je obuhvaćao kompozicije Witch Trialsa i Coshe. Ovaj auditivni element produbio je angažman publike, omogućujući im dublji uvid u O'Dwyerin inkluzivni narativ, temu koju ona dosljedno istražuje u suradnji sa svojim modelima i umjetnicima.

U revolucionarnoj inicijativi, O'Dwyer je po drugi put surađivala s Hair and Care Foundation kako bi iskustvo modne revije učinila dostupnim slijepim i slabovidnim gostima. Rezultat suradnje bili su audio opisi i taktilni uzorci tkanina koje su gosti mogli dodirivati tijekom revije. U prvom takvom slučaju na tjednu mode u Kopenhagenu, revija je također uključivala slijepu manekenku i voditeljicu Lucy Edwards, koja je hodala pistom sa svojim psom vodičem, naglašavajući posvećenost brenda već spomenutoj inkluzivnosti.

Reimaginacija prepoznatljivih dizajna

Sinéad O'Dwyer u novoj je kolekciji reinterpretirala svoje prepoznatljive dizajne kao što su uske košulje, a posebno se istaknula duboka plava traper tkanina, koja je pružila sofisticirani prikaz beskrajnih dana i svijetlih noći ljeta. Suradnje su igrale ključnu ulogu u oživljavanju O'Dwyerine vizije. Grounds Footwear udružio se s brendom kako bi stvorio novu verziju njihovih cipela s mjehuričastim potplatom, ovaj put s vezanim gornjim dijelom inspiriranim tradicionalnim irskim plesnim cipelama, uz minimalističke sandale s remenčićem. Savage X Fenty donio je sloj zavodljivosti na pistu s čipkastim donjim rubljem koje se naziralo ispod slojeva trapera i fine vune koja je donjela dubinu i teksturu odjevnim kombinacijama. Ecco je doprinio torbama koje je O'Dwyer prilagodila svojim prepoznatljivim 'Squiggle' rastezljivim najlonom, dodajući razigrani, ali praktični element kolekciji.

"Everything Opens To Touch" Sinéad O'Dwyer bila je više od obične modne revije - bilo je to inkluzivno, senzorno bogato iskustvo koje je izazvalo konvencionalne norme i pozvalo publiku da se poveže s modom na osobnoj razini. Njezin debi na tjednu mode u Kopenhagenu, podržan Zalando Visionary Awardom, postavio je nove standarde za inkluzivnost i inovacije u industriji i potvrdio njezino mjesto kao jedne od najperspektivnijih mladih talenata.

Kako Zalando i tjedan mode u Kopenhagenu obnavljaju svoje partnerstvo na dodatne tri godine, fokus nagrade na društveni utjecaj, održivost i inkluzivnost samo će dodatno jačati. Ovogodišnje izdanje, s naglaskom na ove vrijednosti, postavlja Zalando Visionary Award kao snažnu silu u modnoj industriji u kojoj se napokon imaju pravo istaknuti apsolutno svi!

Moda