Colin Farrell
Profimedia //

Colin Farrell

Glumac Colin Farrell je u intervjuu za People prvi put progovorio o svom sinu Jamesu kojem je dijagnosticiran Angelmanov sindrom kada je imao dvije i pol godine. Farrel je pokrenuo zakladu za potporu osobama s intelektualnim poteškoćama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Colin Farrell (@farrellgram)

Angelmanov sindrom je genetski poremećaj koji utječe na živčani sustav, uzrokujući razvojne probleme i neurološke simptome. Osobe s Angelmanovim sindromom obično imaju ozbiljne intelektualne poteškoće, poremećaje govora, probleme s ravnotežom i kretanjem.

Farrell je u osobnom intervjuu ispričao da je njegovom sinu koji sada ima 20 godina prvo dijagnosticirana cerebralna paraliza, koja ima slične karakteristike kao ovaj sindrom. Kazao da je nije mogao pitati Jamesa želi li da on priča o njegovom zdravstvenom stanju iako „savršeno tečno govori engleski i ima kognitivne sposobnosti primjerene dobi.“ Ipak, glumac je objasnio: „Od njega ne mogu razabrati konkretan odgovor na to odgovara li mu sve ovo ili ne, pa moram odlučiti na temelju poznavanja Jamesova duha i toga kakav je on mladić i dobrote koje ima u sebi srce."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Colin Farrell (@farrellgram)

Stavio je naglasak na problem oko pronalaženja odgovarajuće pomoći i podrške za djecu poput njegovog sina. „Očito je da imam određena sredstva, imam filmsku karijeru već 20 i više godina i još uvijek se borimo s pronalaženjem vrste podrške koju James zaslužuje i koju bi s pravom trebao imati,” rekao je Farrell.

Izrazio je želju da svijet bude dobar prema njegovom sinu i da se prema njemu odnosi s ljubaznošću i poštovanjem. Zakladu je osnovao radi pružanja „većih mogućnosti za obitelji koje imaju dijete s posebnim potrebama, da dobiju podršku koju zaslužuju – u osnovi pomoć u svim područjima života.” Zaklada je smještena u Kaliforniji i fokusirana je na dnevne programe, smještaj i zagovaranju stvaranja stalne promjene za osobe s intelektualnim teškoćama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Colin Farrell (@farrellgram)

Pop kultura