Oasis
Instagram //

Oasis

Zadnjih nekoliko dana se naveliko raspravljalo o povratku britanskog benda Oasis što su jučer i potvrdili. Na službene društvene mreže benda su jučer postavili današnji datum i vrijeme. Jutros se ispostavilo ono što su svi obožavatelji priželjkivali – Oasis se službeno vraća i kreću na turneju. 

Današnji dan je potvrdio da Oasis nisu „bili“, nego „jesu.“ Liam i Noel su objavili zajedničku službenu fotografiju i nemoguće je ne pomisliti da ih je neobično vidjeti u istom kadru. Ispod fotografije su napisali: The guns have fallen silent. The stars have aligned. The great wait is over. Come see. It will not be televised. Za sada su najavili koncerte po rodnoj Velikoj Britaniji i Irskoj. Svirat će na stadionima u Cardiffu, Londonu, Manchesteru, Edinburgu i Dublinu. Ulaznice će biti puštene u prodaju 31. kolozova u točno devet sati te se za sada ne znaju cijene. Međutim, obožavatelji po ostatku svijeta nemaju potrebe za strahom. Izjavili su da će se turneja preliti izvan Europe sljedeće godine, ali se još uvijek ne znaju točne lokacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oasis (@oasis)

Tradicionalno, turneje služe za promociju novog materijala, ali Oasis za sada nije najavio novu glazbu. The Guardian je napisao da bend ne planira odlaziti u glazbeni studio, tako da izgleda da će se setlista sastojati od samo starog materijala.

Nije nepoznato da je bend prolazio kroz uspone i padove, točnije braća Liam i Noel Gallagher. Nisu skupa na pozornici nastupili od 28. kolovoza 2009. godine, gotovo točno 15 godina. To se dogodilo na francuskom glazbenom festivalu „Rock en Seine“, prije samog nastupa. Toliko su se posvađali da je Liam razbio Noelovu gitaru nakon što je čuo da izlazi iz benda. Kada je publika vidjela obavijest o otkazanom koncertu zbog „svađe unutar benda“, prvo su pomislili da je šala. Brzo se ispostavilo da je „šala“ realno stanje i taj događaj je označio kao njihov kraj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oasis (@oasis)

Reunion se poklopio s tridesetom godišnjicom debitantnskog albuma „Definitely Maybe.“ BBC-jev Radio 1 ga je u dva tjedna nakon izlaska pustio čak 19 puta. U prva četiri dana se prodao u 100 tisuća primjeraka i bilo je jasno da je Oasis počeo postavljati temelje za histeriju Britpopa. Novinar američkog Rolling Stonea, Paul Evans je napisao: „Liam Gallagher je bogomdano cool. Njegov brat Noel ga opskrbljuje s raskošnim rock pjesmama stoga je jednostavno za shvatiti da je ovaj kvintet primjer za sve za sljedeću godinu.“ Dvije najpoznatije pjesme Oasisa „Wonderwall“ i „Don' Look Back in Anger“ su se smjestile na tracklistu njihovog sljedećeg albuma (What's the Story) Morning Glory koji je izašao već sljedeće godine. Iste godine je započelaoslavno rivalstvo između Blura i Oasisa. U kolovozu su se borili za broj jedan na ljestvicama, Blur s „Country House“, a Oasis s „Roll with It.“ Njihovo prepiranje je naveliko krenulo na BRIT nagradama 1995. godine, a kulminiralo je na istima 1996. godine. Svaki njihovo prihvaćanje nagrade je bilo sve neugodnije i infantilnije. Jedan je pušio na pozornici, drugi je špricao šampanjac, treći se bacio na čovjeka koji im je davao nagradu, međusobno su se spominjali u govorima.

Manija oko Britpopa je potrajala još koju godinu i tada se balon raspuknuo. Koliko se brzo napuhao jednako brze se i raspršio. Bez obzira na to, njihova baza fanova je ostala vjerna i svake godine se povećavala. Oasis ima više od 20 milijuna mjesečnih slušatelja na Spotifyu, stoga nije upitno da će ovaj reunion biti veliki komercijalni uspjeh. Da se odgovori na pitanje je li njihova želja za povratkom na scenu iskrena ili financijske prirodne, vrijedi sačekati prve nastupe. Ono što je jasno je ogroman entuzijazam i veselje svih obožavatelja koji s ovo čekali 15 godina. Bitno je da oni ne ostanu razočarani. 

Pop kultura