Chappell Roan
Profimedia //

Chappell Roan

Chappell Roan je njezino umjetničko ime, pravo je Kayleigh Rose Amstutz. Chappell dolazi od prezimena njezinog djeda Dennisa, a „The Strawberry Roan“ je bila njegova najdraža pjesma. Glazbenica je odrasla u konzervativnom, kršćanskom malom gradu Willardu u saveznoj državi Missouri.

@chappellroan Osheaga ‘24🧚 @OSHEAGA ♬ original sound - chappell roan

Počela je pjevati obrade na YouTubeu prije više od 10 godina pod svojim pravim imenom, prije nego što je sklopila diskografski ugovor. Njen debitantski singl “Pink Pony Club” objavljen je 2020., na samom početku pandemije. Album Rise and Fall of a Midwest Princess izašao prije gotovo godinu dana uz pozitivne kritike i skupio je malu, ali predanu grupu obožavatelja.

Međutim, tijekom posljednjih šest mjeseci njezino ime je lansirano u neviđenu popularnost. Zahvaljujući Tiny Desk nastupu i Coachelli, Roan se predstavila potpuno novoj publici, a pjesme "Good Luck, Babe!" i "HOT TO GO!" su postale glazbene podloge za stotine tisuća TikTok videa. Ljeto koje je transformiralo njenu karijeru je kulminiralo s možda najvećim setom Lollapalooze u povijesti festivala u Chicagu, gdje se čak 110 tisuća ljudi našlo u publici.

Iznenadna slava teško je opteretila Roan, no opća nelagoda je postala nepodnošljiva sredinom prošlog tjedna. Na TikToku je podijelila dva videa u kojima je kritizirala invazivne i napadne obožavatelje koji su je pratili uokolo, "uhodili" njezinu obitelj i zahtijevali fotografije ili zagrljaje u javnosti unatoč njenom konstantnom odbijanju i upozorenjima.

@chappellroan

 

♬ original sound - chappell roan
@chappellroan

Do not assume this is directed at someone or a specific encounter. This is just my side of the story and my feelings.

♬ original sound - chappell roan

U podužoj objavi na Instagramu je kasnije dodatno potvrdila svoje stavove, s navodima kako je uvijek "odsutna" kada ne nastupa i da ne duguje ništa ljudima koji joj priđu tijekom pauze ili njenih slobodnih dana. I dok voli stvarati glazbu i podršku koju osjeća od obožavatelja, rekla je kako neće prihvatiti uznemiravanje bilo koje vrste. Dodala je kako nikad u životu nije osjetila toliko ljubavi, a istovremeno da se nikad prije nije osjećala ovoliko nesigurno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ・゚: *✧ Chappell Roan ✧*:・゚ (@chappellroan)

Dio razloga zašto volimo Chappell Roan, te možda zašto su neki obožavatelji otišli u uznemirujuće krajnosti i napade na njenu privatnost, je autentičnost koju prikazuje kroz svoju glazbu i imidž. Granice između obožavatelja i slavnih manje su jasno definirane u eri u kojoj društveni mediji stvaraju zvijezde, a osobni, iskreni trenuci su u tom slučaju dodavanje ulja na vatru. Cijela situacija u kojoj se Roan trenutno nalazi pokazuje kako postoji razlika u tome koliko obožavatelji očekuju od slavnih i da je cijena iskrenosti na internetu i privrženosti obožavatelja često veća nego što su nove glazbenice poput Roan spremne platiti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Doja Cat (@dojacat)

Doja Cat, još jedna glazbenica koja se za svoj veliki uspjeh može zahvaliti TikToku kada je pjesma "Say So" postala viralna, se sukobila s obožavateljima koji su je kritizirali kada je promijenila svoj imidž i zvuk. U srpnju 2023., kada ju je jedan korisnik na Threadsu zamolio da pismeno izjavi kako voli svoje obožavatelje, odgovorila je: "Ne volim vas, jer vas sve niti ne poznajem’’, a zbog toga je u mjesec dana izgubila gotovo 200 tisuća pratitelja na Instagramu.

Emocionalna i parasocijalna veza između obožavatelja i njihovih omiljenih pjevačica je dodatno pojačana na društvenim mrežama, gdje obožavatelji mogu dobiti dodatne i detaljne uvide, ne samo u pjesme koje vole, već i u stavove i osobnosti njima omiljenih zvijezda. Obožavatelji također mogu izravno komunicirati s glazbenicima putem aplikacija poput TikToka. Megan Thee Stallion i Nicki Minaj često organiziraju livestreamove na Instagramu i TikToku, odgovaraju na komentare obožavatelja i dijele svoje najbesmislenije trenutke sa svima. Normalno je očekivati da se takva dostupnost od njih može tražiti i uživo ako ih slučajno, nekim čudom sretnemo na ulici.

I dok nam je to s nekim zvijezdama navika, kao što je i povijesno bilo sasvim (ne)normalno da zvijezde imaju more obožavatelja kojima daju nadimke i koji ih doslovno uhode, izgleda da nova generacija umjetnica nije jedina kojoj smeta pretjerana pažnja u svakom trenutku dana. Roan je možda najnovija velika zvijezda koja je trenutno zapela u tom sivom međuprostoru planetarne popularnosti i mlade debitantske zvijezde koja bi se trebala osobno zahvaljivati svima koji su ikad kupili ili streamali njen album, no izgleda da se situacija promijenila i kod zvijezda veterana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ・゚: *✧ Chappell Roan ✧*:・゚ (@chappellroan)

Taylor Swift i Beyoncé, dvije najveće svjetske zvijezde, rijetko kada u današnjem dobu izravno komuniciraju s obožavateljima. To se odvija uglavnom putem službenih izjava tima ili odabranih objava na društvenim mrežama. S druge strane, čak su i zvijezde koje su svoju samu karijeru započele na TikToku poput Olivije Rodrigo, jedne od prvih TikTok pjevačica po uzoru kako je nekadašnji Vine proslavio Shawna Mendeza, su uzeli distancu između sebe i obožavatelja i sve rjeđe dijele osobne stavove i svoje osobno, slobodno vrijeme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ・゚: *✧ Chappell Roan ✧*:・゚ (@chappellroan)

To su primijetili i obožavatelji Beyoncé kojima je već neko vrijeme aktualan meme ‘’ovo je razlog zašto Beyoncé više ne razgovara s nama’’. Čak se i Lady Gaga, posljednja prava mega-zvijezda u doslovnom smislu koja je svoje obožavatelje nazvala ‘’malim čudovištima’’ polako, ali sigurno udaljila od izravne komunikacije s njima, do te mjere da se pridružila kolegicama u ukidanju često skupih meet-and-greet ulaznica na koncerte koje garantiraju upoznavanje i fotografiranje s umjetnicom, nešto što je Gaga svojevremeno radila besplatno.

Vječno će se lomiti koplja oko prava privatnosti javnih osoba i velikih zvijezda, oko one privatnosti koju su gotovo ritualno morali žrtvovati onog trenutka kada su postali slavni. Ipak, Chappell Roan i Doju Cat, koje sebe smatraju umjetnicama i koje na slavu sigurno gledaju kao na nusprodukt uspjeha (što ona na kraju dana i je), možemo gledati kao jasan primjer koliko smo svi kao konzumenti popularne kulture i njenih proizvoda u potpunosti desenzibilizirani kada je u pitanju nečiji život i mentalno zdravlje. Možda je na kraju dana pohvalno vidjeti ovakve primjere gdje se zvijezde, bez obzira na sigurnu ogromnu zahvalnost na svojim obožavateljima od istih ograđuju, jer bi se u suprotnom morali predati na milost i nemilost uhoditelja i obožavatelja koji možda nemaju najiskrenije namjere. Možda baš zbog ovakvih, suvremenih primjera više nećemo doživljavati scene poput one kada je Bjork morala fizički nasrnuti na ženu koja ju je uhodila kako bi zaštitila svoju obitelj. Možda, ali samo možda.

Pop kultura