Lana Del Rey
Instagram //

Lana Del Rey

Billboard je objavio podatke da je album "Born to Die" američke glazbenice Lane Del Rey do sada proveeo 550 tjedana na njihovoj Billboard 200 ljestvici. Jedina glazbenica koja ju je sustigla je Adele. Njen drugi album "21" je čak 608 tjedana na ljestvici. Čisto malo matematike, "Born to Die" je više od 11 godina konstantno na ovoj glazbenoj ljestvici. 

Del Rey je album izdala početkom 2021. godine. u trenucima kada je glazba zvučala potpuno suprotno od zvuka kojeg je donio "Born to Die." Justin Bieber je svijet zaludio s pjesmom "Boyfriend" i izdao album Believe. Taylor Swift je imala ogroman hit s "We Are Never Ever Getting Back Together" s RED albuma. Katy Perry je bila na kraju The Teenage Dream ere i zaključila ju je s pjesmom "Wide Awake." 

S druge strane, Lana Del Rey je sa svojim vizualnim identitetom postala glavni idol. Imala je dugu crvenu kosu stiliziranu u stilu 50-ih godina i zamišljen pogled lica. Glazbenica se u ovom razdoblju, ali i za vrijeme cijele svoje glazbene karijere poigrava Americana vizualima i nostalgijom. Videospot koji je odredio estetiku cijelog desetljeća je "Born to Die" koji započinje američkom zastavom ispred koje Del Rey stoji naslonjena na muška prsa. Još jedan kadar kojeg je nemoguće zaboraviti kada se piše o ovom albumu je kada ona sjedi na velikoj stolici s cvjetnim vjencem na glavi u dugoj crvenoj haljini i crvenim ružem na usnama - Tumblr se do dana današnjeg nije od toga oporavio. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LANA DEL REY (@honeymoon)

Ovaj album je još uvijek toliko uspješan baš zbog bezprijekornog spajanja vizualnog i auditivnog. Njezin glas i pojava su melankonični, igra se sa nostalgijom, ne boji se biti gruba i oštra. Stihovi albuma su utjecali na stil brojnih glazbenika našeg vremena i stvorila neraskidive veze s obožavateljima. 

Pop kultura