How Harry Met Sally
IMBD //

How Harry Met Sally

Ako nemate nikakve lude ljetne planove za vikend navečer već je jedini plan ležati na kauču pod klimom, onda će vam ovaj filmski klasik doći kao naručen. Film iz 1989. godine “How Harry Met Sally” je jedna od najpoznatijih romantičnih komedija. Scenarij je napisala Nora Ephron, a njezine riječi je na ekran prenio Rob Reiner. Ephron je poznata po scenarijima koji istražuju složenost međuljudskih odnosa stavljajući naglasak na ljubavne. Ephron je također režirala "You've got mail" i napisala ga sa sestrom Delijom Ephron. 

Imena dva središnja lika su već otkrivena u naslovu. Harry i Sally su se prvi put susreli kada se Sally selila s fakulteta u New York City. Skupa su proveli sate u automobilu ali je to vrijeme bilo izuzetno napeto. U nekim trenucima bi izgledalo kao da će netko nekog izbaci iz auta ali su zapravo privlačili jedno drugo mada toga nisu odmah bili svjesni. Točnije, Harry jest ali Sally nije toliko. Upravo to je glavno pitanje ovog filma: mogu li se održati muško-ženska prijateljstva bez da završe u ljubavnom odnosu. Film istražuje ovu temu na humorističan, ali i iskren način. Prati kroz duži period u kojem se oni mijenjaju i žive potpuno odvojene živote.

Njihovi putevi se uvijek nekako poklope ali im dugo treba da jedno drugom priznaju zaljubljenost. S vremenom, njihovo prijateljstvo evoluira, a njihovi osjećaji postaju sve složeniji. Film je pun nezaboravnih scena, među kojima se posebno ističe ona u restoranu Katz's Delicatessen, gdje Sally simulira orgazam, što ostavlja Harryja i sve prisutne u šoku. Ta scena, s rečenicom "I’ll have what she’s having", postala je legendarna u povijesti filma.

Ono po čemu je film poseban je što je kronološka radnja isprekidana kratkim intervjuima starijih parova koji govore o svojim brakovima, kako su se upoznali i ostalome. Nećemo previše otkrivati kraj, ali će vas režiser itekako nagraditi predivnim završetkom. 

Pop kultura