Selena Gomez
Profimedia //

Selena Gomez

Selena Gomez, američka glazbenica, glumica i producentica danas slavi svoj 32. rođendan. Svoju karijeru je započela u Disneyjevog seriji „Wizards of Waverly Place“ 2007. godine u ulozi Alex Russo. Na seriji je radila 5 godina, ali je za vrijeme rada na seriji potpisala glazbeni ugovor s Hollywood Records. Tako je sa 16 započela glazbenu karijeru kao glavna pjevačica u bendu Selena Gomez & the Scene izdavši tri albuma: Kiss & Tell 2009., već sljedeće godine A Year Without Rain i 2011. When the Sun Goes Down. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez)

Kasnije je nastavila kao solo izvođačica i postala je poznata po hitovima „Come & Get It“  „Good for You“, „Hands to Myself“ i mnogim drugima. Iako je Gomez rođena u Americi, njezini roditelji imaju meksičke i talijanske korijene - otac je iz Meksika, a majka iz Italije. Svoje obiteljsko nasljeđe je prikazala na studijskom albumu Revelación na kojem pjeva na španjolskom koji joj je donio nominacije za Grammyja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez)

Gomez nije napustila svoju glumačku karijeru. Osim ispred kamere, bila je izvršna producentica na uspješnoj seriji „13 Reasons Why“ i „Living Undocumented“. Godine 2021.godine se pridružila glumačkom ansamblu serije „Only Murders in the Building“, a za svoju ulogu je dobila nominaciju za nagrade Emmy i Golden Globe. Dvije godine prije je dobila ulogu u Woody Allenovoj romantičnoj komediji „A Rainy Day in New York“. Gomez je 2022. godine snimila svoj prvi dokumentarac „Selena Gomez: My Mind & Me“ u kojem je publika prvi put imala priliku izbliza vidjeti njezinu borbu s mentalnim zdravljem kroz šest godine njezine karijere. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Steve Martin (@stevemartinreally)

Osim glazbe i glume, aktivna je u humanitarnom radu i poznata po svom zalaganju za mentalno zdravlje. U rujnu 2020. je pokrenula svoju kozmetičku liniju Rare Beauty, a pakiranje proizvoda je napravljeno tako da ga mogu koristiti osobe s invaliditetom zbog čepova u obliku kugle. U sklopu kozmetičke linije, osnovala je Rare Impact Fund koji pomaže mladim ljudima da dobiju pristup resursima za mentalno zdravlje, a cilj je prikupiti 100 milijuna dolara u deset godina od pokretanja fonda. Prošle godine je Sephora na Svjetski dan mentalnog zdravlja cijelu zaradu Rare Beautyja donirala fondu. Gomez je osim u svom fondu aktiva kao UNICEF-ova ambasadorica dobre volje, zalažući se za mentalno zdravlje te spolnu, rasnu i LGBT jednakost. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez)

 

Pop kultura