Celine Dion
Profimedia //

Celine Dion

Actually, Paris is the most beautiful in the rain“, kazao je lik Gabrielle u Woody Allenovom filmu „Midnight in Paris“.  Možda je Pariz tako izgledao u očima Allena, ali jučerašnje otvorenje Olimpijskih igara je svakako omela kiša. S kišom ili bez nje, sigurno je da nije nedostajalo raskoši i glamura u niti jednom kadru prijenosa. Deseci Bateaux Mouches brodova – otvoreni izletnički brodovi koji turistima nude ture rijekom i pariškim kanalima – je prolazilo Senom dok su delegacije mahale zastavicama, a u pozadini su se izmjenjivale pjesme. Zlatni kipovi su izlazili iz rijeke među kojima su bile Simone de Beauvoir, francuska spisateljica, intelektualka, istaknuta feministica, te Simone Veil koja je istaknuta francuska političarka, prva predsjednica Europskog parlamenta, ali prvenstveno borkinja za ljudska prava. Veil je radila na pomirenju Francuske i Njemačke nakon Drugog svjetskog rata, njezina uža obitelj je žrtva Holokausta.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Olympic Games (@olympics)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Olympic Games (@olympics)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Olympic Games (@olympics)

Nakon 15-ak minuta od početka otvorenja u 19.30, kamere su se preselile na Lady Gagu koju je za ovu priliku odijelila kreaciju modne kuće Dior. Glazbenica je izvela francusku pjesmu "Mon truc en plumes" Zizi Jeanmaire. Iako joj se nije pridružila Celine Dion u izvedbi „La Vie en Rose“ kao što se nagađalo nekoliko dana prije, Celine je također imala svoj nastup na otvaranju. Otpjevala je pjesmu „Hymne à l'amour“, a pozornica joj je bio ni manje ni više nego Eiffelov toranj. Ovo joj nije bio prvi nastup na otvaranju. Godine 1996. je u Atlanti otpjevala je "The Power of the Dream". Potpuno drugačiji nastup pružio je francuski heavy metal bend Gojira, a prethodio mu je prikaz bezglave Marije Antoniette u krinolini koja je glavu držala u rukama. Prije toga se na ekranu mogao uhvatiti brzi kadar na kojem je samo stajalo Liberté. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Olympic Games (@olympics)

Britanska delegacije se odlučila našaliti i uklopiti element pop kulture u svoju plovidbu Senom, pa su Tom Daley i Helen Glover stali u prepoznatljivu pozu Jacka i Rose na pramcu iz Titanika. Mezzo sopranistica Axelle Saint-Cirel je na vrhu Grand Palaisa otpjevala francusku himnu „Marseljeza“ u haljini, spojenom sa zastavom koja se nalazila iza njezinih leđa. Izuzetno uspješna francusko-malijska glazbenica Aya Nakamura izvela je pjesme „Pookie“ i „Djadja“ u zlatnom outfitu. Inače, Nakamura se kao dijete s obitelji preselila u sjeverno-istočno predgrađe Pariza Aulnay-sous-Bois, htjela je postati modna dizajnerica ali je interes popusti kada je počela pjevati. Jedan od najvažnijih repera na francuskoj sceni, Rim'K je izveo pjesmu „King“ u kreaciji brend Louis Vuitton. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Dior Official (@dior)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Olympic Games (@olympics)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Paris2024 (@paris2024)

Pjesma „Imagine“ Johna Lennona je ponovno zasvirala na Olimpijskim igrama - otpjevala ju je Juliette Armanet, a na doslovno gorućem klaviru je svirao pijanist Sofiane Pamart. Na prijašnjem otvaranju u Tokiju su pjesmu izveli John Legend i Keith Urban. Olimpijski plamen je putovao Senom do Trocadera, trg s kojeg se najljepše vidi Eiffelov toranj. Baklja je prošla kroz ruke Laetitije Caste, Pharrell Williamsa, Snoop Dogga, Zinédine Zidanea, Rafaela Ndala, Serena Williams i brojnih drugih. Trocadera je bila zadnja stanica otvorenja. Nešto prije 23:30 su ga konačno zapalili atletičarka Marie-José Pérec i džudaš Teddy Riner.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Olympic Games (@olympics)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Olympic Games (@olympics)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Olympic Games (@olympics)

 

 

 

 

Pop kultura