RAYE
Profimedia //

RAYE

Saturday Night Live je sketch program koji se od 1975. prikazuje na američkoj televiziji što ga čini jednom od najdugovječnijih emisija u povijesti njihove televizije. Ove godine slavi 50. sezonu te su već najavili glazbene goste i hostove. SNL je poseban po tome što nema jednog voditelja nego se mijenjaju svaku epizode i sve započne monologom voditelja te epizode. Također, mijenja se i izvođač ili izvođačica. Svi zajedno sudjeluju u sketchevima SNL-ovog ansambla. Teme se obično vrte oko neke društvene pojave, osobe ili političkog događaja. Primjerice, Maya Rudolph je poznata po nenadmašnim ulogama u kojima gotovo karikaturalno prikazuje Beyonce i Kamalu Harris. Voditelj Jimmy Fallon koji sada ima svoju večernju emisiju "The tonight show staring Jimmy Fallon" je prije toga bio dio SNL-a. U nastavku vam donosimo neke od najboljih glazbenih nastupa iz ove emisije. Inače je stvar prestiža nastupiti na SNL-u, pogotovo zato što ima toliko dugu tradiciju, a svakom glazbeniku ili glazbenici je breakthrough moment pojaviti se na američkoj televiziji. U nastavku vam donosimo neke od najboljih glazbenih trenutaka, ali vrijedi napomenuti da je ovo tek kap u oceanu fantastičnih nastupa. 

Radiohead

Prije 24 godine je oksfordska petorka nastupila na pozornici SNL-a u sklopu promocije albuma "Kid A." Izveli su dvije pjesme s albuma "The National Anthem" i "Idioteque." Točno u njihovom stilu, izabrali su dvije pjesme koje bi rijetko tko izabrao za pojavljivanje na američkoj televiziji. U prvoj su ih nadopunjavali puhači koji bi svakome tko ne zna ništa o ovom bendu ili ne voli njihovu glazbu zvučalo kao potpuna ludost. Ono što je Radiohead postigao je stvaranje zvukovne pozadine tada novom stoljeću: Everyone has got the fear/It's holding on.

RAYE

Britanska glazbenica je RAYE je konačno počela ubirati plodove svog rada nakon godina i godina napornog rada i truda. Prošlog proljeća je za američku publiku izvela svoj ogroman hit "Escapism." Čak i preko ekrana ima nevjerojatnu energiju i karizmu. Vrlo često nastupa bosa i ima mikrofon s kabelom s kojim se kreće po pozornici. Uvijek nastupa sa svojim fantastičnim velikim bendom što vizualno ide odlično s njezinim diva stilom. RAYE je glazbenica na kojoj se vidi da radi točno ono što i kako želi. 

Billie Eilish

Eilish je tri puta bila glazbena gošća. Prvi put je nastupila 2019. godine kada je doživjela ogroman uspjeh s "Bad Guy", te je setlisti dodala još "I love you." Ipak, prošlogodišnji novogodišnji nastup kada je pjevala "What Was I Made For" i "Have Yourself a Merry Little Christmas" s Finneasom na klaviru je doista bio čaroban. Eilish je jedna od onih glazbenica koju ne treba pokrivati bend,, već svojim glasom sve ostavi bez teksta. Posebno je lijepo što cijeli nastup nije kompliciran - ona i Finneas pjevaju u božićnim džemperima okruženi božićnim drvcima. 

Kendrick Lamar

Mala je vjerojatnost da će performer Lamarovog kalibra promašiti na SNL nastupu. Iako se o svakom njegovom nastupu u ovoj emisiji može nadugo razglabati, nastup prije dvije godine je još jednom pokazao njegovu umjetničku istančanost. Izveo je medley pjesama "Rich Spirit" i "N95" te je u za drugi set ostavio "Father Time" s albuma "Mr. Morale & the Big Steppers" koji je izašao iste godine. Scenografija prvog nastupa je bila posebno dojmljiva kao što je slučaj s ovim glazbenikom koji vizuale zaista koristi kao amplificiranje zvuka. 

David Bowie

Godine 1979. je nezamjenjivi David Bowie išetao na SNL-ovu pozornicu otpjevavši "The Man Who Sold The World", "TVC 15"  i "Boys Keep Swinging." Drugu pjesmu je pjevao u haljini i visokim petama, jer on je glazbenik koji, ne da je pomicao glazbene granice, nego i društvene. Bowie je već tada bio u svojoj poznatoj berlinskoj fazi za koju se ispostavila da je bila poprilično plodonosna. To se odražavala na njegov stil što je itekako vidljivo iz ovog nastupa. 

Pop kultura