Fotografija: Profimedia
//

Fotografija: Profimedia

"Umjetnica koja sam bila prije tri godine ne bi mogla vjerovati da sada imam kontrolu, da sam svoj vlastiti šef", izgovorila je Raye na pozornici ovogodišnjih Brit Awardsa. 26-godišnja glazbenica je odnijela kipiće za šest od ukupno sedam kategorija najvažnije britanske glazbene nagrade u kojima je bila nominirana, što je čini rekorderkom. Nadmašila je Adele i Harryja Stylesa koji su do sada držali rekord s četiri pobjede u jednoj večeri, postala je i prva žena nagrađena u kategoriji tekstopisca, pokupila je nagradu za izvođača godine, album godine (My 21st Century Blues) i pjesmu godine (Escapism).

A rekli su joj jednom prilikom na početku karijere kako se R&B ne prodaje baš dobro u Velikoj Britaniji i da se treba naučiti raditi drugačiju glazbu. Također je sve do 2021. godine bila pod okovima diskografske kuće s kojom se nakon sedam godina razišla i otada radi kao nezavisna umjetnica - slobodna, i tada je njezina karijera doživjela uzlet i dovela ju do obaranja rekorda u Londonu, ali je i stavila na globalnu glazbenu mapu. Ovu glazbenu zvijezdu i umjetnicu izazovi s kojima se suočavala nisu obeshrabrili, štoviše, trenutno glasi za jednu od najperspektivnijih kantautorica na sceni. Ako kojim slučajem niste čuli za njezino ime, sigurni smo da znate za njezine pjesme - barem Escapism, singl koji je nakon objave postao viralan na TikToku. 

Fotografija: Profimedia

Fotografija: Profimedia

Puno ime joj je Rachel Agatha Keen, rođena je 24. listopada 1997. godine u Londonu, a prvu pjesmu napisala je sa sedam godina, kada je s ocem srela beskućnika na ulici i zapitala se "Zar on nema kamo otići? Nije fer." Već tada dovoljno zrela za kanaliziranje emocija i bijesa u pravom smjeru, napisala je (neobjavljenu) pjesmu Change Your World. Sasvim logično, glazba je postala neodvojivi dio njezine svakodnevice, pa školovanje nastavlja u The Brit school u Croydonu, umjetničkoj školi koju su pohađale Adele i Amy Winehouse. No već sa 16 odlučila je napustiti školu, nakon dvije godine pohađanja, dijelom jer su joj već počele stizati ponude producentskih kuća. Prvi ugovor potpisuje sa 17 godina, tada je predstavila i debitantski album EP "Welcome to the Winter", radi pjesme za globalno poznata imena kao što su John Legend i Charli XCX, a 2019. napisala je i pjesmu za Beyoncén album Lion King. No tu priča staje, a Raye i dalje nije imala izdani album. 

Prijelomna je bila 2021. godina, kada je na tadašnjem Twitteru odlučila objaviti svoju priču koju počinje s "Zamislite ovu bol. Potpisala sam za veliku kuću 2014. godine...I imam albume pune pjesama koji skupljaju prašinu, pišem pjesme za zvijezde s A-liste, a i dalje čekam potvrdu da mogu objaviti vlastiti album". Od 2014. godine imala je dogovor za četiri albuma, a nije objavila niti jedan, nadodala je. 

"Posljednjih sedam dana budim se uplakana, ne želim ustati iz kreveta jer se osjećam sama na svijetu. Sada ovdje dijelim emocije koje inače ne dijelim na društvenim mrežama, ali danas sam odlučila govoriti o svemu", napisala je i objasnila kako se već godinama osjeća kao da je diskografska kuća iskorištava, kako joj odbijaju objaviti album i kako joj je dosta toga da bude samo "pristojna pop zvijezda" koju kontroliraju. 

https://www.youtube.com/watch?v=Dll6VJ2C7wo&ab_channel=RayeVEVO

"Surađivala sam s nekim od najvećih zvijezda u industriji, ali i dalje me nisu shvaćali dovoljno ozbiljno kako bi samostalno uspjela kao glazbenica. Kome sam se još trebala dokazati?!", izjavila je u jednom intervjuu i dodala kako je cijela agonija s diskografskom kućom utjecala na njezino mentalno zdravlje, a u trenutcima kada je bila na dnu, okrenula se alkoholu i drogama. Ovisnost je zato prisutna tema na nagrađenom albumu My 21st Century Blues, a hit Escapism govori o bijegu od boli i utapanju tuge u opijatima.

Fotografija: Profimedia

Fotografija: Profimedia

"Mislim da se većina može povezati s ovom pjesmom, a osobito žene, jer priča o stvarima koje se događaju iza zatvorenih vrata. 'Idemo se uništiti od alkohola' je interneta šala u društvu, no pita li se itko - otkud ta potreba, što se zaista događa?"

Napokon se oslobađa okova ugovora s kućom Polydorom 2021. godine, postaje neovisna umjetnica i objavljuje album, što za nju predstavlja osobnu katarzu. My 21st Century Blues je svjetlo dana ugledao u veljači 2023. godine, a pjesme na albumu uz njezin problem s ovisnosti tematiziraju i seksualno nasilje, nošenje s tjeskobom i mentalno zdravlje. Kao mlada djevojka koja je započela karijeru u tinejdžerskim godinama, Raye se u svega nekoliko godina suočila sa seksualnim zlostavljanjem u studiju - mizoginija i napastovanje uobičajena su praksa u studiju, kazala je u jednom razgovoru, a ako odlučite nešto reći, automatski stvarate neprijatelje koji vas mogu uništiti. Suočila se i s iskorištavanjem, s nemogućnošću djelovanja protiv onih koji drže moć u svojim rukama.

"Glazba je moj alat i način da budem glasna i da preuzmem narativ. Preuzela sam kontrolu na vrlo osobnoj razini kako bih došla do onih koji su me povrijedili ili su na neki način prešli granicu – direktno sam se suočila s tim", komentirala je nakon svega i zaključila da se uvijek kreće naprijed. Za sad ju je to dovelo do rekorda i šest Brit Awards nagrada. 

Pop kultura