Unsplash
//

Unsplash

Lisabon, Portugalcima poznatiji pod imenom Lisboa, jedan je od najstarijih gradova na svijetu. Smješten je na sjevernoj obali ušća rijeke Tajo koja se na zapadnim obroncima grada ulijeva u Atlantski ocean. Bogata povijest i obalna pozicija grafa čine ga popularnim turističkim odredištem, a posjetili smo ga i mi.

Što vidjeti?

Kao i u Zagrebu, u Lisabonu se možete voziti tramvajem. Zagrebački plavi tramvaj na odmoru zamijenite lisabonskim žutim, posebice linijom 28.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Portugal 🇵🇹 Travel | Hotels | Food | Tips (@portugal.explores)

Linija 28 dobar je način za odraditi razgledavanje grada na domaći način te vas može odvesti do mnogih znamenitosti. Na stanici Estrela (Basilica) možete pogledati baroknu baziliku ”Estrela” iz 18. stoljeća, a odmah pokraj možete prošetati parkom ”Estrela” i uživati u botaničkom bogatstvu parka. Pokraj stanice Largo das Portas do Sol nalaze se dva vidikovca, Miradouro das Portas do Sol, sa kojih možete vidjeti igru boja na fasadama zgrada donjeg dijela grada, nepregledno plavetnilo ušća rijeke Tajo te nebo čiji se izgled često mijenja zbog  vjetra koji nije stran čitavoj zemlji. Ako izađete na stanici Sé, naći ćete se ispred lisabonske rimokatoličke katedrale, najstarije crkve u gradu izgrađene u mješavini arhitektonskih stilova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Maria Tavares (@mariasampaiotavares)

Na zapadnom dijelu grada, pokraj poznate tvrđave Belém, nalazi se relativno novi muzej pod imenom MAAT (Muzej Arhitekture, Umjetnosti i Tehnologije). Sama zgrada muzeja jest arhitektonsko djelo, a dizajnirala ju je Amanda Levete. U muzeju možete pogledati izložbe suvremenih umjetnika i arhitekata. Na dugoj terasi muzeja nalazi se i bistro u kojemu možete uživati u laganom ručku uz panoramski pogled na most 25. travnja i na spomenik Kristu-Kralju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Federica Di Nardo (@federicadinardo88)

Avenida da Liberdade utopija je svakog ljubitelja shoppinga. Od high-end marki do trgovina poput Manga, Avenida da Liberdade, u prijevodu Avenija Slobode, ima nešto za svakoga. Ova prostrana avenija po sredini široku pješačku stazu ispunjenu visokim stablima razgranatih krošanja, a na krajnjim stranama ulice nalaze se dućani ispunjeni novim kolekcijama. Izgled same ulice shopping iskustvo čini bajkovitim koji vam neće promaknuti čak i ako ste došli samo u razgledavanje izloga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Avenida (@avenida.liberdade)

Okolica Lisabona

Zapadno od Lisabona, u brdima povrh portugalske rivijere, nalazi se mjesto po imenu Sintra. Također mjesto duge povijesti, Sintra je grad poznat po mnogim dvorcima i palačama te drugim arhitektonskim bogatstvima zbog čega je čitav stavljen pod zaštitu UNESCO-a.Neke od palača uključuju palaču ”Pena” te ”Quinta da Regaleira”, imanje koje se sastoji od palače, kapele i mnogih napravljenih grota, jezera, fontana i šetnica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli CHELSEA & SAM | Adventure Travel Couple (@chelsandsam)

Osim što možete posjetiti vrhunska djela arhitekture prošlih stoljeća, u Sintri možete probati i dvije popularne portugalske slastice. ”Queijada de Sintra” najstarija je slastica iz Sintre. Vjerojatno nastala u trinaestom stoljeću, koristila se i kao sredstvo plaćanja. Sastoji se od kalupa od tijesta i punjenja koje uključuje sir, šećer, bjelanjak i cimet. Danas se radi i u raznim drugim varijantama, no preporuka kušanja ostaje ista – uz šalicu finog espressa!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Aurora 🔹Queijadas de Sintra (@aurora_queijadas_sintra)

Druga poznata slastica iz Sintre nastala je tek tijekom dvadesetog stoljeća. Slastica ”travesseiro”, čije ime ma portugalskom znači jastuk, bila je omiljena portugalskom kralju, Karlu Prvom (Carlos I). Sastoji se lisnatog tijesta punjenog kremom od badema i jaja, a u Sintri ju možete isprobati u poznatoj pekari ”Casa Piriquita”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Casa Piriquita (@piriquita_oficial)

Costa da Caparica

Za sve ljubitelje plaža i mora, Obala Caparica (Costa da Caparica) veliki je ”must-see”! Iako je Obala Caparica tehnički grad, najpoznatija je po pješčanoj plaži koja se proteže uz obalu grada. Plaža je duga oko 30 km te je najduža plaža u cijelome Portugalu. Na plaži možete iznajmiti ležaljke sa suncobranom i pogledom na beskonačno plavetnilo i  horizont, sjesti u restorane iznad plaže ili u beach bar na voćne koktele čiji okus ide savršeno uz miris mora i soli nakon kupanja.  Također se možete okušati u surfanju na burnim atlantskim valovima i iskusiti pravo ”portugalsko ljeto”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @costa.dacaparica

Gdje izaći?

Prado

Smješten u zgradi stare tvornice, Prado je restoran koji poslužuje tradicionalnu portugalsku kuhinju sa modernim utjecajem. Osim inovativnog menija, u ovom ”industrial-chic” restoranu možete pronaći selekciju vina iz portugalskih vinograda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Prado (@prado_restaurante)

Rocco

Rocco je savršeno mjesto za sve ljubitelje talijanske hrane; ovdje možete naći ponudu talijansko-portugalske kuhinje uz klasični talijanski interijer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Rocco (@rocco.pt)

Seen by Olivier

Ovaj rooftop bar nalazi se na vrhu Tivoli Avenida Liberdade hotela, a poslužuju izbor sushija, školjki i koktela. Osim dobre hrane, u restoranu vlada vrhunska atmosfera uz panoramski pogled na grad i DJ-a.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli SEEN by Olivier - Lisboa (@seenlisboa)

Collect

Otkačeni bar u centru Lisabona koji poslužuje burgere i koktele. U Collectu se održavaju i razni eventi, a na gornjem katu lokala navečer možete prisustvovati live glazbi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli 𝗖𝗢𝗟𝗟𝗘𝗖𝗧 ‣ ꜰᴏᴏᴅ • ᴅʀɪɴᴋꜱ • ʀᴀᴅɪᴏ • ʀᴇᴄᴏʀᴅꜱ (@collect.pt)

Lifestyle