Nicks i Styles
Instagram //

Nicks i Styles

„On je sin kojeg nikad nisam imala“ kazala je Stevie Nicks za Harryja Stylesa prije nekoliko godina. 

Tek površnim praćenjem vijesti iz pop kulture, bilo je nemoguće zaobići vijesti i njihovom predivnom mentorskom odnosu. Nicks i Styles su se prvi put upoznali 2015. godine na koncertu njezinog benda Fleetwood Mac. Došao je u backstage i poklonio joj je rođendansku tortu od mrkve i napisao njezino ime. Pjesma „Dreams“ s kultnog albuma Rumors iz 1997. godine je prva kojoj je znao sve riječi napamet. „Pjevao sam je u autu s mamom“ otkrio je u intervjuu za NPR. Prvi put kada su Nicks i Styles skupa nastupili je bilo noćnom klubu Troubadour u Zapadnom Hollywoodu 2017. godine. Tek tjedan dana prije je Styles izdao svoj prvi self titled album. Tada su otpjevali nenadmašnu „Landslide“ Fleetwood Maca i njezinu solo pjesmu „Leather and Lace“. Također su setlisti dodali i „Two Ghosts“ što je logičan izbor jer se po cijeloj pjesmi jasno čuju glazbeni otisci benda. Prije nego što se Nicks popela na pozornicu, najavio ju je rekavši da je siguran da će ta večer biti jedna od najboljih u njegovom životu. Tada je bilo kristalno jasno da njihova suradnja neće tu stati, jer dvije osobe koje pjevaju „Landslide“ gledajući se u oči, teško da nemaju duboku emocionalnu povezanost od samog početka. Koncert iznenađenja u Los Angelesu je uslijedio nakon onog u londonskom klubu The Garage otvorenom na počecima Britpopa 1993. godine. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stevie Nicks (@stevienicks)

U sklopu BBC-jevog Live Loungea, obradio je još jednu pjesmu s Rumors. Ovaj put je to bila „The Chain“, jedna od najboljih i najpoznatijih iz njihovog opusa. Ova pjesma je pokazatelj svega što Fleetwood Mac čini Fleetwood Macom – jaka ritam sekcija Johna McVieja i Micka Fleetwooda, stihovi koji govore o složenom i često štetnom ljubavnom odnosu - And if you don't love me now/You Will never love me again/I can still hear you saying/You would never break the chain - napetost koja se s vremenom gradi i slojevitost vokala.  

Stevie Nicks je 2019. godine postala članicom Rock and Roll Hall of Fame, ovog puta kao solo glazbenica jer je prije bila u sklopu svog benda. „Kad god čuješ njezin glas, život postaje bolji. Kad ona pjeva, svijet je njezin. Ona je sve što ikada možeš poželjeti u ženi, ljubavnici i prijatelju“ su riječi kojima ju je Styles predstavio. Kako je tradicija da ista osoba otpjeva jednu pjesmu osobe kojoj se ustupa mjesto u ovom muzeju u Clevelandu, ponovno je odabrao „Leather and Lace“ s njezinog prvog solo albuma Bella Donna iz 1981. godine. Give to me your leather/Take from me my lace pjeva Nicks na svoj poseban način. U originalu, pjesma je duet s Donom Henleyjem iz benda Eagles što ide ruku uz ruku sa značenjem pjesme. Dovoljno je za napisati da je Styles kleknuo na koljena i pognuo glavu u trenutku kada je glazebnica izašla na pozornicu. 

Njihov mentorski odnos je puno više od nastupa pred publikom. Nicks je bila jedna od prvih koja je po prvi put čula njegov drugi album Fine Line. U intervjuu je sa smiješkom pričao da je bio umoran ali da su ostali budni do tri sata ujutro slušajući cijeli album nakon što su se vratili s večere u indijskom restoranu blizu njegovog stana u Londonu. „Snimio je ploču koja mi je slomila srce u tisuću komada“ rekla je za Fine Line. U njezinim tipičnim porukama na Instagramu za vrijeme lockdowna napisala da ju je ovaj album inspirirao za ponovnim pisanjem novih pjesama i poezije. Teško je pronaći osobu koja ima pristup radiju, a da nikada nije čula „Watermelon Sugar“ i „Adore You“ koje su postale soundtrack prvog proljeća i ljeta koje smo proveli s maskama i dezinficijensima na svakom koraku. Zarazna funky pop melodija Watermelon sugar/High naglašena puhačima u zadnjem dijelu je svirala iz zvučnika dnevnih soba, automobila, slušalica.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stevie Nicks (@stevienicks)

Prije nekoliko dana su se ponovno sastali na pozornici na Hyde Park Festivalu, oboje u crnom. U spomen na njezinu nedavno preminulu prijateljicu i članicu Fleetwood Maca Christine McVie izveli su „Landslide“. But times makes you bolder/Even children get older/And I'm gettin' older, too pjevali su gledajući jedno drugo u oči. Kod njihovog odnosa je posebno to što ona nije učiteljica, a on učenik - oni jedno drugo uče, jedno drugim su inspirirani. Nicks i Stylesu se dogodilo pobratimstvo lica u svemiru. Zapravo, njima se dogodilo nešto još mekše i toplije jer je on njezin sin kojeg nikada nije imala. Čini se da ih je nevidljiva nit cijelo vrijeme vodila jedno ka drugom. 

Pop kultura