Olival Routeen
//

Olival Routeen

Kada ste posljednji put ispunili leksikon, igrali zmijicu ili brinuli o Tamagotchiju? Kako bi sadašnje roditelje tinejdžera vratili u djetinjstvo, a mlađima predstavili kultne igračke i igrice iz '90-ih i 2000-ih, Olival je organizirao zabavno, ali i edukativno druženje u BIPA Backstageu na zagrebačkoj Ilici.

 Olival Routeen
//

Olival Routeen

Mi odrasli se uglavnom s nostalgijom prisjećamo djetinjstva i mladosti te pamtimo samo lijepe stvari, ali ne treba smetnuti s uma da su adolescentske godine vrijeme velikih promjena, a jedna od najvažnijih promjena događa se s kožom lica.

Briga o koži lica tinejdžera često može biti izazovna, ali s pravim savjetima i pravilno odabranim proizvodima za njegu, moguće je izbjeći brojne probleme poput akni, masne kože i crvenila. Olivalovi stručnjaci za njegu kože predlažu nekoliko jednostavnih koraka, ali naglašavaju i da je ključno prepoznati kada je potrebno potražiti stručnu pomoć.

Olival Routeen
//

Olival Routeen

Kada početi s njegom kože?

Zbog hormonalnih promjena koje sa sobom nosi pubertet, koža tinejdžera prolazi kroz značajne promjene. Prvi znakovi masne kože, začepljenih pora ili povremenih prištića obično se pojavljuju između 11. i 13. godine i upravo to bi bilo idealno vrijeme za uspostavu osnovne rutine njege kože.

Kako započeti?

Stručnjaci preporučuju dva ključna koraka: čišćenje kože nježnim sredstvom i hidrataciju. Prilikom odabira proizvoda naglasak se mora staviti na blage i lagane formulacije, ali i na to da tinejdžeri imaju različite tipove kože i probleme u usporedbi s odraslima pa im proizvodi formulirani za odraslu kožu neće nužno odgovarati.

1.      Nježan čistač za lice

Prvi korak svake rutine je nježno čišćenje kože. Tinejdžeri bi trebali koristiti blage, nekomedogene i neisušujuće gelove za čišćenje lica, bez alkohola i iritirajućih sastojaka i to dva puta dnevno, u jutarnjoj i večernjoj rutini.  Routeen reFRESH Gel Face Cleanser nježni je gel za čišćenje lica koji učinkovito uklanja šminku, proizvode za zaštitu od sunca, nakupljeni sebum i druge nečistoće. Sadrži ektoin zahvaljujući kojemu ne isušuje kožu i uravnotežuje vlažnost, pantenol za poticanje obnavljanja kože te ekstrakt rooibosa koji umiruje kožu. Lagano se pjeni i ugodnog je mirisa smokve i nara, a može se koristiti i ujutro i navečer. 

Olival Routeen
//

Olival Routeen

  

2.      Hidratacija

Iako je koža tinejdžera često sklona masnoći, hidratacija je ključna. Lagane, gel-kreme bez ulja pružit će dovoljno vlage bez dodatnog začepljenja pora. Olivalovi stručnjaci formulirali su čak dvije lagane kreme idealne za mladenačku kožu tinejdžera. Routeen deLIGHT Gel Face Cream je u tipu gela inovativne oil-free formule, što znači da je kreirana u potpunosti bez ulja, za čistu i nemasnu hidrataciju. Nježnog je mirisa smokve i nara s beta-glukanom i provitaminom B3 koji hidratiziraju i umiruju kožu te ekstraktom zelenog čaja za antioksidativno djelovanje. Routeen rePLUMP Silky Face Cream  svilenkasta je krema s niacinamidom, vitaminom E, ekstraktom naranče koji osim što daje prekrasan i nježan miris, djeluje i revitalizirajuće te ekstraktom jabuke za hidrataciju kože. Obje kreme mogu se koristiti i ujutro i uvečer.

Olival Routeen
//

Olival Routeen

Olival Routeen
//

Olival Routeen

Prvi koraci u borbi protiv akni

Ako se pojave prvi znakovi akni, važno je djelovati pravovremeno i nježno.

Ni u čemu ne valja pretjerivati, pa tako ni s čišćenjem kože. Pranje lica dvaput dnevno, ujutro i uvečer, dovoljno je da se uklone sve nečistoće. Važno je upamtiti da pretjerano čišćenje može potaknuti osjećaj dehidracije, a istovremeno i jačeg mašćenja.

Preporučuje se u rutinu njege kože lica uključiti proizvode s aktivnim sastojcima. Tinejdžeri mogu koristiti proizvode s blagim koncentracijama salicilne kiseline, ali je  važno započeti s niskim dozama i blagim proizvodima kako bi se izbjegle iritacije. Upravo je takav Routeen reSTART BHA Face Serum koji sadrži 2% salicilne kiseline, ekstrakt sladića koji umiruje kožu te MSM koji pomaže dodatno pročistiti pore i održati kožu zaglađenom i zdravog prirodnog sjaja. Namijenjen je korištenju u večernjoj rutini, nakon čišćenja kože i prije kreme. Može se primjenjivati ili nekoliko puta tjedno, ali i svakodnevno što ovisi o samoj koži.

Olival Routeen
//

Olival Routeen

 

Započeti s jednostavno formuliranim, minimalističkim proizvodima koji rade, ali i izbjegavati stiskanje prištića. Iako je često teško odoljeti, stiskanje može pogoršati stanje, uzrokovati ožiljke i provdužiti oporavak kože.

Kada potražiti pomoć dermatologa?

Ako se stanje kože ne poboljša nakon nekoliko tjedana osnovne njege, ili ako akne postanu bolne, crvene i upaljene, vrijeme je za posjet dermatologu. Stručnjak će procijeniti stanje i, ako je potrebno, preporučiti odgovarajuću terapiju.

Olival Routeen
//

Olival Routeen

Njega kože – zajednički korak roditelja i tinejdžera

Roditelji, osobito majke, često imaju ključnu ulogu u edukaciji i motivaciji tinejdžera kada je u pitanju briga o koži. Uvođenje pravilnih navika njege - a Routeen simbolizira upravo tu prvu skincare naviku, može pomoći ne samo u očuvanju zdravlja kože, već i u izgradnji samopouzdanja kod mladih. Važno je naglasiti kako svaka koža ima svoje specifične potrebe, stoga je ključno biti strpljiv i prilagođavati njegu prema potrebama i reakcijama kože, ali i ne zaboraviti da je od neprocjenjive važnosti i uravnotežena prehrana, dovoljno sna, boravak na svježem zraku, fizička aktivnost, unos dovoljno tekućine kroz dan i adekvatna zaštita od sunca.

Olival Routeen
//

Olival Routeen

Ljepota