YouTube Screenshot
//

YouTube Screenshot

TikTok je uspio na površinu izbaciti još jedan blast from the past. Nije rijetkost da na ovoj društvenoj mreži postanu uspješne pjesme one koje su izašle prije nekoliko desetljeća. Svima je enigma kako se ovo točno dogodi ali je svima jasno da se dogodi gotovo preko noći. Algoritam TikToka je vjerojatno najveća misterija, ali ponekad itekako iznenadi, pogotovo što se tiče glazbe. 

Tako su mlađe generacije otkrile hit iz 1990. godine kojeg je prekrila prašina zaborava. Radi se o pjesmi „Sadeness (part I)“ njemačkog benda Enigma iz 1990. godine. TikTokeri su počeli snimati videa na kojima prvi put slušaju ovu pjesmu te dok slušaju iznose svoje prve dojmove. Na TikToku ima više načina kako pjesma može doživjeti svoj povratak, a još jedan je da samo postane glazbena podloga za video. Tako je pjesma Fleetwood Maca „Dreams“ s albuma Rumors iz 1977. godine doživjela glazbenu renesansu bez obzira na to što je oduvijek bila jedna od poznatijih iz njihove diskografije. Razlog tomu je bio video na kojem je muškarac pio sok od brusnice dok se ujutro vozio na skateboardu. Kao glazbenu podlogu tom videu je odabrao upravo tu pjesmu benda Fleetwood Mac. Zahvaljujući njemu, koji je tim kratkim TikTok videom prikupio više od 14 milijuna pregleda, pjesma je u sljedećih nekoliko dana prikupila više od 8 milijuna streamova na streaming platformama poput iTunesa i Spotifya. 

Iako „Sadeness (part I)“ nije doživio niti približno ovako ogroman uspjeh, zanimljivo je promatrati povratak hitova iz prošlosti. Ova pjesma iskače iz mase jer inkorporira gregorijanski napjev. Inače, to je središnja tradicija zapadnih svetih djela koja su skladana na latinskom jeziku. To je do devetog stoljeća bio jedini način pjevanja crkvene glazbe sve dok se nije otkrila polifonija – dvije melodije koje ne zvuče isto. Međutim, bend se zbog ovoga uvukao u pravne probleme. Bend je upotrijebio sample gregorijanskih vokala s albuma Paschale Mysterium iz 1976. njemačkog zbora Capella Antiqua München pod dirigentskom palicom Konradoma Ruhlandoma. Glazba iz pjesme “Procedamus in pace!" posebno dolazi do izražaja. Dogodilo se to da su sample koristili bez da su za to dobili dopuštenje što je naravno protuzakonito. Inače, nema ništa krivo u sampliranju glazbe, na čemu počiva hip-hop, ali je protuzakonito kada se to ne čini s dozvolom diskografske kuće i izvođača. Završili sun a sudu 1994. godine ali je riješeno kompenzacijom. Gregorijanski napjev kombinira s elektronikom i pruža zvuk koji testira svakog tko ju sluša. 

@nathanbrownactor

This song sounds spiritual with a twist 🔥

♬ Sadeness - Enigma

Čini se da je nostalgija postala fokus glazbe u nekoliko zadnjih godina. Bilo bi potpuno neispravno napisati da i prijašnji glazbenici nisu zavirivali u albume svojih prethodnika i da prije ljubitelji glazbe nisu slušali stariju glazbu, ali danas je lakše doći do glazbe zahvaljujući internetu. Pjesme poput ove pronalaze nove slušatelje i generacije koje nisu živjele kada je pjesma ugledala svjetlo dana. U nedogled se može pričati o lošim stranama TikToka i interneta općenito, ali ovakvi slučajevi pokazuju da ipak ima neke svoje prednosti. 

Pop kultura