Elle womens brunch
//

Elle womens brunch

U ljetnim mjesecima više nego inače u jelovnik uvodimo sezonsko voće i povrće, pa je visokoenergetska salata odličan izbor kada nam nije do kuhanja ili želimo obrok ponijeti na posao (ili posebni sretnici - na plažu). Njihova priprema je brza i jednostavna, a ukus savršen i osvježavajući. Takve salate ne zahtijevaju puno vremena ni truda, a sastojci su lako dostupni i prilagodljivi različitim ukusima. Mogu sadržavati razno povrće, voće, orašaste plodove, sir i lagane proteine poput piletine ili tune. 

Jednu takvu salatu kušali smo na našem ljetnom brunchu u poznatom zagrebačkom Rougemarin Parku. Kombinacija svježeg povrća i zrelih breskvi je - dobitna. Bilo je to pravo osvježenje, idealno za ljetne dane kada ništa drugo ne prija.

Jednostavnost pripreme i savršen okus ove salate čine je idealnim izborom u ljetnim mjesecima. Bez dugotrajnog stajanja pored štednjaka i bez komplikacija, uživamo u svježem i zdravom obroku koji nas ispunjava energijom i osvježava tijekom vrućih dana. Ako ćete ljeto provesti u Zagrebu, onda osvježenje pronađite u Rougemarinu koji je, osim posebnog ljetnog jelovnika, pripremio i bogat zabavni program. Ako pak ovo čitate dok ležite pod suncobranom i treba vam ideja za sljedeći obrok koji ćete ponijeti na plažu, chef Marin Medak s nama je podijelo recept ove salate koja nas je osvojila na prvu! 

Recept za ljetnu salatu s quinom i škripavcem

Sastojci:

- 1 šalica quinoe

- 2 šalice vode

- Prstohvat soli

- 2 zrelije breskve

- 200 g baby špinata

- 200 g rikule

- 3 žlice maslinovog ulja

- 1 žlica jabučnog octa

- Sol i papar po ukusu

- 50 g tostiranih pinjola

- 4 žlice pesta od pistacija

- 200 g škripavca (sir)

Priprema:

1. Priprema quinoe:

 Quinou dobro isperite pod hladnom vodom. Stavite quinou u lonac s dvije šalice slane vode. Zakuhajte, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, dok quinoa ne upije svu vodu. Maknite lonac s vatre, poklopite i ostavite da stoji 5 minuta. Zatim je promiješajte vilicom i ostavite da se potpuno ohladi.

2. Breskve operite i narežite na sitne kockice.

3. Baby špinat i rikulu operite pod hladnom vodom i dobro osušite.

4. U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu quinou, narezane breskve, baby špinat i rikulu. Začinite sa soli, paprom, maslinovim uljem i jabučnim octom. Dobro promiješajte.

5. Poslužite salatu na tanjure. Po vrhu pospite tostirane pinjole i potom prelijte salatu pestom od pistacija.

6. Priprema škripavca:

   - Škripavac narežite na ploške.

   - U tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.

   - Prepecite škripavac sa svake strane dok ne dobije zlatno-smeđu boju, oko 2-3 minute po strani.

7. Prepečeni škripavac stavite na vrh salate. Salatu odmah poslužite.

Uživajte u ovom jednostavnom i osvježavajućem ljetnom jelu!

Lifestyle